Nauka pierwszej pomocy i zdrowe gotowanie – w Białymstoku zakończyły się kolejne warsztaty, zorganizowane w ramach programu „100 na 100 – 100 projektów diecezjalnych Caritas na 100-lecie odzyskania niepodległości”, finansowanego przez Jeronimo Martins i Caritas Polska. Do udziału w wydarzeniach Caritas Archidiecezji Białostockiej zaprosiła Wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas i osoby starsze.
Zdrowa nutella, czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli, chlebek bananowy i krem czekoladowy z ciecierzycy – uczestnicy warsztatów „Zdrowe Słodycze” opanowali kuchnię. Warsztaty poprowadziła dietetyczka, w części teoretycznej opowiedziała o zasadach zdrowego żywienia; między innymi doradziła, na co zwracać uwagę czytając etykiety na produktach w sklepach spożywczych. W części praktycznej Panie przygotowywały zdrowe słodycze.
Osoby starsze i wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas szkolili się także w zakresie pierwszej pomocy. Uczestniczki w ramach części teoretycznej dowiedziały się, że mamy ustawowy obowiązek udzielenia pierwszej pomocy osobie, która tego potrzebuje, jeśli nam nie zagraża niebezpieczeństwo, poznały także zasady i etapy takiej pomocy, by w kolejnej, praktycznej części warsztatów, przećwiczyć swoje umiejętności.