Caritas Polska i organizacja BRIDGE wspierają mieszkańców Gruzji, producentów tradycyjnego sera. Projekt realizowany jest dzięki funduszom polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych z projektu Polska Pomoc.
– Proces suszenia sera trwa dwa do trzech tygodni, jeśli pogoda jest ładna. Im dłużej trwa suszenie, tym ser jest gładszy i bardziej lśniący. Ser musi dojrzeć, by rozwinąć wyraźny smak i aromat.
Marina mieszka z mężem i dwójką dzieci w Kachetii, regionie Gruzji, w którym tradycyjnie produkuje się wyjątkowe, tradycyjne sery.
Zobacz, jak Marina wyrabia ser (film z napisami w języku angielskim:
W ramach projektu Polska Pomoc Ministerstwo Spraw Zagranicznych i we współpracy z organizacją BRIDGE wspieramy utworzenie certyfikowanego Szlaku Sera – edukacyjno-turystycznych tras dających możliwość poznania unikalnych lokalnych serów i wyrobów mlecznych Kachetii. W konsekwencji góralom będzie łatwiej sprzedawać swoje produkty i zarobić na utrzymanie.
Projekt “Wsparcie i promocja lokalnej przedsiębiorczości oraz jakości produkcji sera w gminie Achmeta, region Kachetia, Gruzja” jest współfinansowany w ramach polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.
Publikacja wyraża wyłącznie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.