W Klubowym Centrum Aktywności Dzieci i Młodzieży we Wrocławiu otwarta została nowa kuchnia, z której będą korzystać mali podopieczni wrocławskiej Caritas. Jej zakup i wyposażenie pochodzi ze środków zebranych podczas Orszaku Trzech Króli jako „Dar mędrców”.
Od poniedziałku do piątku kilkanaścioro dzieci znajduje w Klubowym Centrum bezpieczne miejsce, w którym mogą kreatywnie spędzić czas po zajęciach szkolnych. Marzeniem Michała Brzezickiego, kierownika Klubowego Centrum Aktywności Dzieci i Młodzieży Caritas Archidiecezji Wrocławskiej we Wrocławiu, było zapewnienie małym podopiecznym możliwości wszechstronnego rozwoju, w tym nauczenie ich czynności związanych z codzienną samoobsługą. – Zależało mi na tym, aby kuchnia mogła służyć dzieciom każdego dnia, aby uczyły się przygotowania zwykłych, prostych i smacznych potraw, ale również żeby zadbały o ich estetyczne podanie i posprzątanie po przygotowaniu posiłków – mówi Michał Brzezicki.
Podczas tegorocznego Orszaku Trzech Króli wolontariusze Caritas nieśli flagi i puszki prosząc wszystkich o „Dar mędrców”. Udało się zebrać 7052 zł, które w całości zostały przeznaczone na zakup kuchni, jej wyposażenia oraz narzędzi kuchennych i żywności.
Od dziś w kuchni odbywać się będą międzykulturowe warsztaty kulinarne. – Rozpoczęliśmy od kuchni włoskiej a po feriach w planach jest przygotowanie smakołyków Francji – opowiada Anna Wawrowska-Drozd, wychowawczyni w klubowym centrum. - Dzieci czekały na pizzę i bardzo chciały samodzielnie ją przygotowywać. Kroiły pieczarki, ścierały ser, przygotowywały i ugniatały oraz wałkowały ciasto, polewały pizzę sosem pomidorowym, a na końcu z wielkim smakiem zajadały się smacznymi porcjami. Na każdej z nich był mały listek bazylii.
Przepis na naszą pizzę
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
3 łyżki oleju
50 g drożdży
1 łyżka cukru
2 szczypty soli
Ciasto należy porządnie zagnieść i bez wyrastania rozwałkować na blasze.
Całość polewamy sosem i dodajemy ulubione dodatki.
Wszystko posypujemy grubą warstwą sera oraz oregano.
Po wyjęciu z pieca na każdej porcji kładziemy listek świeżej bazylii.