Blisko 14 tys. ton artykułów spożywczych o wartości niemal 63 mln zł trafiło do ponad 278 tys. osób zakwalifikowanych do skorzystania ze wsparcia w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014–2020 – Podprogram 2019. Dystrybucję żywności w ramach tej edycji programu prowadziły od grudnia ubiegłego roku do września 2020 diecezjalne Caritas.
Pomoc można było uzyskać w 792 punktach wydawania żywności. Były to głównie parafie, ośrodki pomocy społecznej, jadłodajnie i placówki prowadzone przez Caritas oraz współpracujące z nią organizacje w 27 diecezjach i archidiecezjach. W sumie wydano ponad 950 tys. paczek i blisko 425 tys. posiłków.
Wyjątkowe warunki
– Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały produkty mleczne i mięsne, makaron, ryż, warzywa i owoce, przetwory takie jak powidła czy koncentraty i szereg innych artykułów niezbędnych do przyrządzania posiłków. Rozdawane były także gotowe dania – wylicza Bartłomiej Kulisz, koordynator programów pomocy żywnościowej w Caritas Polska.
Pomoc żywnościową mogły otrzymać osoby samotne i rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą, uzyskujące niskie dochody (mniej niż 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł na osobę w rodzinie). Ta edycja programu była wyjątkowa ze względu na panującą pandemię i spowodowane przez nią sanitarne obostrzenia. Wiele spośród osób, które same nie mają możliwości zaspokojenia swoich potrzeb żywieniowych, nie zgłaszało się do punktów wydawania żywności w obawie o swoje zdrowie.
Pomogli mundurowi i wolontariusze
– Dotyczyło to zwłaszcza seniorów będących w najtrudniejszej sytuacji, dlatego staraliśmy się dotrzeć do nich z pomocą. Aby dystrybucja żywności przebiegała możliwie sprawnie, a przy tym bezpiecznie, w realizacji projektu wprowadzono specjalne rozwiązania – tłumaczy Bartłomiej Kulisz. – Obowiązywały wytyczne Instytutu Żywienia, zgodnie z którymi procedura kwalifikowania do programu mogła być prowadzona telefonicznie lub mailowo. Zachowywane były środki ostrożności, np. placówki odbierały żywność z magazynów po wcześniejszym umówieniu się, z zachowaniem odstępów czasowych. W dystrybucji żywności pomagały często Wojska Obrony Terytorialnej, straż pożarna i inne służby mundurowe, których funkcjonariusze dowozili paczki lub posiłki do domów osób potrzebujących. W niektórych miastach służby miejskie we współpracy z Caritas dowoziły żywność osobom bezdomnym. Dystrybucję pomocy, w tym dowożenie paczek, bardzo wsparły zespoły wolontariuszy Caritas. Pomógł Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który przekazał środki zabezpieczenia osobistego – dodaje koordynator pomocy żywnościowej w Caritas Polska.
Nie tylko paczki
Oprócz rozdawania żywności, w ramach projektu zorganizowano ponad 1,5 tys. warsztatów w 16 województwach. Ich uczestnicy brali udział w zajęciach z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. W związku z ogłoszeniem w Polsce stanu epidemii prowadzono także warsztaty szycia maseczek, czy zasad ochrony osobistej. Zajęcia miały charakter stacjonarny dopóki było to możliwe, a po wprowadzeniu zaleceń dotyczących zachowania dystansu społecznego odbywały się zdalnie.
– Wszystkim, którzy w tym trudnym okresie zaangażowali się w dystrybucję żywności oraz realizację działań towarzyszących, serdecznie dziękujemy – podsumowuje Bartłomiej Kulisz.