Następnie Dobroczyńcy przynosić będą pełne plecaki do parafii, a zespoły parafialne przekażą je uczniom. I właśnie wtedy będzie można ujrzeć widok bezcenny – pełen wdzięczności i zadowolenia uśmiech na twarzach szczęśliwych dzieci.

Jest to wspaniałe dzieło, dzięki któremu dzieci z rodzin potrzebujących wsparcia będą mogły cieszyć się rozpoczynającym się wkrótce rokiem szkolnym za sprawą ślicznych, nowych plecaków. Nie będą musiały martwić się, że w szkole czegoś nie mają. Jednak akcja ta nie mogłaby się udać bez zaangażowania wielu osób – darczyńców i wolontariuszy, którym już teraz serdecznie dziękujemy.

W każdym plecaku przekazanym do parafii jest przygotowana ulotka z informacją co powinno się znaleźć, jakie zeszyty, ołówki, kredki, piórnik. – Chodzi o rzeczy nieużywane. Każde dziecko przecież marzy, by pójść do szkoły z pachnącymi świeżością przyborami – mówi ks. Janusz Steć dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

Często jest tak – dodaje ks. Janusz Steć – że rodzina kupująca wyprawkę dla swojego dziecka, idąc do sklepu kupuje jeszcze jedną. Takie rodzinne zakupy jednoczą ale i uczą dziecko pomagania innym. Co ważne, w każdym plecaku jest informacja czy plecak przeznaczony jest dla dziewczynki czy chłopca i w jakim wieku jest dziecko. Rodziny, które w poprzednich latach przygotowywały takie plecaki twierdzą, że ta forma pomocy pozwala włożyć do plecaka nie tylko szkolne przybory ale też własne emocje i ciepło.