– Spróbujmy na nowo odczytać znaczenie uczynków miłosierdzia – podkreślał Arcybiskup Józef Kupny i zachęcał – Odnajdź w sobie „Talent miłosierdzia”.

Miłość  – Caritas, przekuwamy na bardzo namacalne dzieła miłosierdzia – mówił ks. Dariusz Amrogowicz Dyrektor Wrocławskiej Caritas.

Paweł Hreniak, Wojewoda Dolnośląski, zapewniał, że o wsparcie akcji poprosi urzędników i służby sobie podległe. O samej akcji mówił, ze jest “skazana na sukces”.

Do działań ponad wszelkimi podziałami i do współpracy różnych środowisk na rzecz ubogich zachęcała Ewa Mańkowska, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, natomiast o potrzebie solidarności międzyludzkiej i wrażliwości na potrzebujących mówiła Wiceprezydent Wrocławia, Anna Szarycz.

Kilka tysięcy papierowych toreb już trafiło na Dolny Śląsk. Mają zachęcić do wspólnego myślenia o osobach potrzebujących. – Chcemy zaprosić dobrych ludzi, aby poszukali wokół siebie inne dobre osoby i razem pomogli ubogim – opowiada Paweł Trawka, rzecznik Caritas. Kampania ma dwa cele. Pierwszy jest oczywisty, chcemy wesprzeć potrzebujących w okresie nadchodzących świąt. Paczka żywnościowa jest dla wielu rodzin czy osób chorych i samotnych dużym wsparciem i rzeczywistą pomocą. Drugi cel to rozbudzenie społecznej wrażliwości i zachęcenie do wspólnego działania na rzecz potrzebujących. Ważne w akcji jest to, że takiej torby nie wypełniamy sami. Kolega z pracy, znajoma ze studiów, sąsiedzi i nasi krewni oraz przyjaciele, wszystkie te osoby można zaangażować w przygotowanie paczki.

Na torbie wydrukowana została „instrukcja obsługi” kampanii. Składa się z zaledwie trzech punktów i jest bardzo czytelna. Można tam również znaleźć listę przykładowych produktów, którymi wypełniamy torbę.

Jak to działa? Torbę miłosierdzia zabieramy do domu i napełniamy ją najbardziej potrzebnymi produktami, takimi jak: mąka, cukier, kasze czy konserwy. Aby osłodzić obdarowanym ich życie można dodać również jakieś słodycze. Pomoc ma trafić do potrzebującym ze środowiska ofiarodawców, dlatego zachęcamy aby złożyć je np. w swojej parafii lub przekazać bezpośrednio rodzinie, o której wiemy, że będzie to dla nich pomocne. Torby można też składać w siedzibie  Caritas Archidiecezji Wrocławskiej przy ul. Katedralnej 7 we Wrocławiu. Paczka trafi do podopiecznych Caritas, objętych troską pracowników i wolontariuszy przez cały rok.