„Szczęśliwi miłosierni, ponieważ oni dostąpią miłosierdzia.”

Mt 5.7

Kolejny już raz Stacja Opieki Caritas 04.06.2016 r. zorganizowała dziecięcą imprezę plenerową z okazji Dnia Dziecka. Na to wspólne świętowanie zaproszono 62 dzieci w wieku od 3 do 13 lat z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej lub społecznej, będących pod stałą opieką Stacji Opieki Caritas w Ropczycach.

Zabawę rozpoczęto o godz. 10.00 powitaniem dzieci i wspólną modlitwą. Czas uprzyjemniały nie tylko rezolutne pszczółki – wodzireje, ale także muzyka, szereg atrakcji tj.: zabawa na dmuchanych zjeżdżalniach, malowanie twarzy i kolorowe balony. Popularnością cieszyły się liczne konkursy, a nagrody sprawiały dzieciom wiele radości. Jak to na święto przystało, przygotowano dla dzieci poczęstunek: kanapki, kiełbaski z grilla, owoce, ciasto i napoje. Trudno było się rozstać. Na koniec dzieci zostały obdarowane prezentami. Radość dziecka, cóż można powiedzieć, szczęście w oczach, uśmiech, dobry dzień. Koronka do Bożego Miłosierdzia była zwieńczeniem i podziękowaniem Bogu za piękną pogodę, dary i dobrych ludzi. Organizatorami pikniku były s. Elżbieta Żelasko – kierownik Stacji Opieki Caritas oraz s. Danuta Baran.

SOC_Rt018

Miłosierdzie ma różne barwy i kolory, dlatego dziękujemy wszystkim, którzy Je okazali odpowiadając hojnie na prośbę i wspierając to dzieło. Dzięki nim ten dzień stał się piękniejszy i bogaty w dary. Szczególne słowa podziękowania kierujemy do: Urszuli Rymut – kierownika Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas w Ropczycach za ogromną życzliwość, współpracę i udostępnienie terenu oraz pomieszczeń; Klaudiusza, który zajmował się grillowaniem i zorganizował nagłośnienie; pracowników Warsztatów Terapii Zajęciowej – Moniki, Bożeny, Elżbiety, Marty, Agnieszki, Doroty, Witolda i Anny.

Impreza ta nie mogłaby się odbyć bez materialnego wsparcia sponsorów, dlatego podziękowania kierujemy do następujących firm i instytucji: BRUK BET Ropczyce – Jan Wrona, CERPLAST w Ropczycach – Krzysztof Walczyk, „Rega Yacht” PRODUKCJA JACHTÓW Babicz & Królikowski Spółka Jawna w Ropczycach,  Zakłady Magnezytowe Ropczyce S.A., ZM Invest S. A. w Ropczycach, Cukrownia Ropczyce S.A., Cukromix Bis w Ropczycach, Starostwo Powiatowe w Ropczycach,  Bank Spółdzielczy w Ropczycach, Bank Pekao S.A. w Ropczycach, Bank BPH w Ropczycach, Centrum Szkoleń BHP Okonin – Anna Sroka, Marta i Grzegorz Węglarz właściciele piekarni w Okoninie, Zakład Przetwórstwa Mięsnego H. i A. Paśko Sp. J w Ropczycach, Firma Handlowo – Usługowa ”ROWER” Adam Bieszczad w Ropczycach, Owocowy RAJ F.H.U. FRESH w Ropczycach Mirosław Szopiak, Hurtownia Owoców i Warzyw Rubin w Ropczycach Mieczysław Stec, P.U.H. WERTEKS Zakład Produkcji Wykrojników w Ropczycach, F P H U BOMIR w Skrzyszowie – sklep odzieżowy, Xsero Druk w Ropczycach, Piomar w Ropczycach, Automarket w Ropczycach.

opr. Elżbieta Żelasko – kierownik Stacji Opieki Caritas w Ropczycach