W Warszawie ruszył Uliczny Patrol Medyczny

Mimo że „Uliczny patrol medyczny” – nowy projekt Caritas Polska –  został oficjalnie zainaugurowany kilka dni temu – ma już pierwszych darczyńców!

Należą do nich Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w  Warszawie oraz firma Max Harter. Dzięki tym ofiarodawcom ratownicy – wolontariusze ze Stowarzyszenia Lekarze Nadziei mają do dyspozycji w wozie patrolowym sprzęt ratunkowy i medyczny. Kolejne elementy wyposażenia takie jak głowica kardiologiczna do robienia USG, lampa naczołowa laryngologiczna i otoskop będą kupowane w najbliższym czasie.

***

„Uliczny patrol medyczny” to projekt Caritas Polska realizowany we współpracy ze Strażą Miejską m.st. Warszawy i z Oddziałem Warszawskiego Stowarzyszenia Lekarze Nadziei. Projekt polega na uruchomieniu objazdowej pomocy ratowniczej dla osób bezdomnych i ubogich przebywających poza schroniskami – w pustostanach, w ogródkach działkowych, garażach a nawet w namiotach i szałasach. „Uliczny patrol medyczny” ma charakter całoroczny.

„To ważne, by w  świadomości ludzi obudziła się pewna wrażliwość na osoby bezdomne, które funkcjonują z nami w  przestrzeni miejskiej. Chodzi o to, by podać rękę potrzebującym w sposób ludzki, a zaczynamy od nadziei”- mówi Janusz Sukiennik koordynator projektu, który podkreślił, że każda z instytucji i organizacji realizujących projekt wnosi do niego coś bardzo ważnego.

„Uliczny patrol medyczny” to pierwszy tego typu projekt w Polsce i mamy nadzieję, że będzie on dobrym przykładem do naśladowania dla innych dużych miast w Polsce.

Jak możesz dołączyć do PATROLU ?

Po pierwsze: Jeśli widzisz osobę bezdomną i potrzebującą pomocy – Nie bądź obojętny i zadzwoń do Straży Miejskiej pod numer 986!

Projekt możesz również wesprzeć finansowo:

Za pośrednictwem serwisu pomagam.caritas.pl

Wysyłając SMS o treści PATROL na numer 72052 (2,45 zł z VAT)

Wpłacając na konto o numerze 47 1160 2202 0000 0003 2305 9331 z dopiskiem PATROL.

Przedstawiciel firmy Max Harter przekazuje ratownikom Ulicznego Patrolu Medycznego nowoczesny defibrylator niezbędny przy reanimacji. Obok dr Maria Sielicka-Gracka, przewodnicząca Oddziału Warszawskiego Lekarze Nadziei i Alfred Paplak ze Straży Miejskiej, weteran wspólnych akcji Caritas Polska I Straży Miejskiej m.st. Warszawy na rzecz bezdomnych.