Bezpiecznie przetrwać zimę. Caritas Polska wspiera syryjskich uchodźców w Jordanii

Ponad 10% populacji Jordanii to Syryjczycy – migranci i uchodźcy, którzy uciekli ze swojego kraju przed wojną. Aby zapewnić im odpowiednie warunki, potrzebna jest pomoc organizacji humanitarnych. Caritas Polska po raz kolejny realizuje projekt wsparcia adresowany do uchodźców z Syrii. Do końca roku pomoc otrzyma ponad 900 rodzin.

Caritas Polska organizuje pomoc dla Afgańczyków

Trudna sytuacja w Afganistanie, skąd po przejęciu władzy przez talibów próbują się wydostać tysiące ludzi, a także kryzys na polskiej granicy z Białorusią, którą w ostatnich dniach próbuje przekroczyć coraz większa liczba obcokrajowców – to powody uruchomienia przez Caritas Polska akcji „Afganistan”. Wspólnie ze swymi partnerami organizacja chce wesprzeć ofiary najnowszego kryzysu migracyjnego.

Afryka. Tak niewiele trzeba, by pomóc

Wspólnymi siłami Caritas Polska, Caritas Archidiecezji Poznańskiej i Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Misjonarek Maryi udało się zebrać środki na zakup generatora tlenu dla szpitala w Antsirabe na Madagaskarze. To tylko jedno z licznych dzieł misyjnych w Afryce wspieranych przez Caritas. Dzięki pomocy z Polski można rozwiązać wiele problemów.