Uśmiech dzieci wszystko wynagradza. Wsparcie Caritas Polska dla dzieci i rodzin na Syberii

Ponad 2 tysiące dolarów przekazała Caritas Polska na zakup żywności do centrum dziennego pobytu dla dzieci przy Parafii św. Cyryla i Metodego w Bracku na Syberii. Dzięki nim polskim siostrom prowadzącym placówkę udało się przygotować ciepłe posiłki dla swoich podopiecznych. Polskie siostry ze Zgromadzenia Sióstr Służebniczek Najświętszej Maryi Panny Niepokalanie Poczętej przybyły do obwodu irkuckiego w Rosji w 2004 roku.

„Odbijamy się od dna”. Kolejny rzemieślnik wraca do zawodu

Dzielnica przemysłowa Ar-Ramusa w Aleppo została zniszczona w wyniku walk prowadzonych na terenie miasta. Wielu rzemieślników straciło swoje miejsca pracy. Dziś bezrobocie w Syrii przekracza 50%. Choć miasto powoli wraca do życia, specjaliści napotykają na wiele przeszkód uniemożliwiających im powrót do zawodu. Mało kogo stać na zakup specjalistycznych maszyn.

Dlaczego syryjskie dzieci uczą się w wakacje?

We wschodnim Aleppo w zrujnowanej części miasta w okresie wakacyjnym 500 dzieci uczęszcza na zajęcia edukacyjne. Ze względu na wojnę wiele syryjskich dzieci nigdy nie chodziło do szkoły lub musiało porzucić edukację. Aby wesprzeć swoje rodziny już kilkuletnie dzieci mają za sobą pierwsze doświadczenia z pracą fizyczną. W kraju średnio co trzecie nie chodzi do szkoły.