Ogarnięta wojną Syria zagrożona epidemią. Nie zostawiajmy Syryjczyków!

Podczas gdy Europa mobilizuje wszystkie siły do walki z koronawirusem, w Syrii, gdzie właśnie rozpoczął się dziesiąty rok krwawego konfliktu wewnętrznego, blisko połowa placówek medycznych jest zniszczona. Do codziennych zagrożeń: bombardowań, głodu, zimna i znanych chorób, doszło widmo nowej epidemii. Ostatnią nadzieją Syryjczyków jest pomoc z zewnątrz – nasza pomoc.

Trudna sytuacja uchodźców w obozach na greckich wyspach

Tysiące ludzi stanęły u bram Europy i nie mogą już wrócić do swych domów w krajach ogarniętych wojną, bądź zmagających się z biedą i głodem. Ich sytuację na greckich wyspach Samos i Lesbos badała delegacja z udziałem bp. Krzysztofa Zadarki, przewodniczącego Rady Konferencji Episkopatu Polski ds. Migracji, Turystyki i Pielgrzymek oraz Jarosława Bittela, zastępcy dyrektora Caritas Polska.

Dziewięć lat humanitarnego koszmaru w Syrii. Pomóż go powstrzymać

Milion osób, w tym pół miliona dzieci, musiało w ostatnich trzech miesiącach uciekać przed bombami spadającymi na syryjską prowincję Idlib. Niektórzy już po raz siódmy od początku wojny domowej opuszczają swoje tymczasowe schronienia. W niedzielę, 15 marca, mija dziewięć lat od wybuchu krwawego konfliktu. Caritas Polska, która niemal od początku wojny niesie pomoc w Syrii, apeluje o wsparcie największej w historii Polski akcji pomocy zagranicznej, adresowanej właśnie do Syryjczyków.