Tornister Pełen Uśmiechów

Wakacyjna Akcja Caritas

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to akcja wspierająca naszych najmłodszych Podopiecznych, do udziału w której serdecznie zachęcają ambasadorzy akcji.Akcję można wesprzeć nabywając Świecę Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom w parafiach w całej Polsce.

Jałmużna Wielkopostna

Jałmużna Wielkopostna to ekumeniczna akcja charytatywna, której celem jest zwrócenie uwagi społecznej i konkretnych ludzi, szczególnie dzieci, na los osób chorych i starszych oraz konkretna pomoc na ich rzecz. To także szczególne wezwanie do zainteresowania potrzebującymi, będącymi tuż obok nas, których w natłoku codziennych spraw, tak często nie zauważamy.

Program “Skrzydła”

Okna życia

Okno to bezpieczne miejsce, w którym matka może pozostawić anonimowo swoje nowo narodzone dziecko. Okno otwiera się od zewnątrz, jest w nim zamontowane ogrzewanie i wentylacja. Po otwarciu włącza się alarm, który wzywa opiekujące się oknem osoby – najczęściej są to zakonnice. Potem niezwłocznie uruchamiane są procedury medyczno-administracyjne, to znaczy powiadomione zostają pogotowie ratunkowe i sąd rodzinny.

Pomoc dla ofiar przemocy

Placówki medyczne

Świetlice terapeutyczne

Domy Samotnej Matki

Poranione życiowo, z bagażem problemów, którymi mogłyby obdzielić kilka osób. Kobiety, które trafiają do Domów Samotnej Matki, dzięki pomocy ludzi dobrej woli oraz zaangażowaniu pracowników i wolontariuszy Caritas, znajdują ciepło i wsparcie, których nie dała im najbliższa rodzina.

Ośrodki wczasowe i kolonijne

Domy Dziecka