Pomoc dla jemeńskich uchodźców w Dżibuti

Sektor pomocy Pomoc humanitarna
Rok 2019
Kraj Dżibuti
Region Afryka
Status Trwa
Lokalizacja Obóz dla uchodźców Markazi w mieście Obock
Partnerzy Polska Akcja Humanitarna, Lutheran World Federation
Krótki opis projektu Tocząca się od końca 2014 roku wojna w Jemenie sprawiła, że wielu ludzi zdecydowało się uciec przed śmiercią i głodem do oddalonego o 30 km drogą morską Dżibuti. Choć na miejscu nie zagrażają im już działania zbrojne, ich życie nadal jest codzienną walką o przetrwanie. Także wielu mieszkańców Dżibuti zmaga się z ubóstwem, a mimo to granice tego kraju pozostają otwarte dla uchodźców. Caritas Polska i PAH zdecydowały się wesprzeć uchodźców zamieszkujących w obozie Markezi, a także ubogich Dżibutczyków żyjących w mieście Obock. Chcemy, aby zarówno lokalna ludność, jak i uchodźcy jemeńscy przebywający w Dżibuti mogli pracą własnych rąk utrzymać siebie i swoje rodziny. By mogli godnie żyć. Objęliśmy wsparciem rybaków, którzy nie mając niezbędnego sprzętu stracili możliwości zarobkowania, a także kobiety trudniące się sprzedażą ryb. Rybacy otrzymają od nas łodzie, sieci i sprzęt do połowu ryb, a kobiety otrzymają chłodziarki, w których będą mogły przetrzymywać ryby przeznaczone na handel. Nasze wsparcie umożliwi beneficjentom zdobycie pożywienie dla siebie i swoich rodzin. Uchodźcy z Jemenu oraz Dżibutczycy skorzystają także ze szkoleń kształcących umiejętności biznesowe.