Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi prowadzi 112 spraw, w tym 5 aktywnych zbiórek, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem pod nr 72052.

Wpłaty można kierować również na konto:

CARITAS POLSKA
ul. Okopowa 55
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 lub
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytuł wpłaty – Sprawa dla reportera – (hasło – jak hasło sms)

Regulamin udziału Caritas w Programie „Sprawa dla Reportera”

SMS MISIA

Wsparcie finansowe na leczenie, rehabilitację i inne koszty związane z leczeniem i rehabilitacją Michaliny Bijak

Czas trwania akcji: 22.12.2022 – 22.01.2023

Michalinka bardzo chciałaby chodzić i biegać jak inne dzieci. Niestety urodziła się z  hemimelią strzałkową co oznacza, że nie ma kości strzałkowej. Jedna nóżka Michaliny jest krótsza, różnica długości rośnie z wiekiem. Jedyną szansą dla Michalinki jest operacja w Instytucie Paley’a. To jedyny zespół lekarzy, który ma doświadczenie w tego rodzaju przypadkach. Pomogli już wielu osobom z podobnym problemem.  Przeszkodą są pieniądze. W imieniu Misi prosimy po wsparcie. Poznajcie historię Misi i wpłacajcie na jej zbiórkę TUTAJ.

SMS OLIWER i OLIVER

Wsparcie finansowe na leczenie, rehabilitację, zakup aparatu słuchowego dla Oliwera Palmera

Czas trwania akcji: 22.12.2022 – 22.01.2023

Oliwer jest utalentowanym śpiewakiem o pięknym głosie, który nie słyszy na jedno ucho. Stan drugiego ucha pogarsza się. Jednocześnie Oliwer jest pacjentem kardiologicznym i każda operacja jest dla niego niebezpieczna. Oliwer bardzo potrzebuje aparatu słuchowego, który pozwoli mu słyszeć. Chciałby na nie samodzielnie zarobić koncertami w kościołach. Ciągle jednak brakuje pieniędzy na zakupienie aparatu słuchowego. Prosimy o pomoc dla Oliwera poprzez wysyłanie SMSów.

SMS ALICJA

Wsparcie finansowe na leczenie, rehabilitację Alicji Golic (druga zbiórka)

Czas trwania akcji: 22.12.2022 – 22.01.2023

Alicja kocha zwierzęta, w przyszłości chciałaby zostać weterynarzem. Urodziła się z wieloma wadami wrodzonymi. Dzięki pomocy darczyńców przeszła skomplikowaną, dwuetapową operację ręki. Podczas pierwszego zabiegu wykonano prostowanie i wydłużanie kości promieniowej. Teraz zbieramy na drugą operację, która będzie polegać na odtworzeniu kciuka z palca wskazującego. Żaden z polskich lekarzy nie chciał się podjąć przeprowadzenia tak skomplikowanego leczenia. Amerykańscy ortopedzi z Instytutu Paley’a uznali, że jest możliwe. Niestety wiąże się to z ogromnymi kosztami, które znacznie przewyższają możliwości finansowe rodziny. Poznajcie historię Alicji i wpłacajcie na jej zbiórkę TUTAJ.

SMS KINGA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Kingi Grześkowiak (druga zbiórka)

Czas trwania akcji: 29.12.2022 – 29.01.2023

Kinga ma 15 lat. Jest pogodną, mądrą dziewczyną. Urodziła się z artrogrypozą, która polega na sztywnieniu stawów kończyn i kręgosłupa. Kinga porusza się na wózku inwalidzkim. Kinga ma wielkie marzenie. Wstać z wózka  i samodzielnie chodzić. Jedynym ośrodkiem, który gotów jest podjąć się operacji powiększającej zakres sprawności Kingi jest Instytut Paley’a. Dajmy Kindze szansę na samodzielność. Poznajcie historię Kingi i wpłacajcie na jej zbiórkę TUTAJ.

SMS SEBASTIAN

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Sebastiana Ocimka (druga zbiórka)

Czas trwania akcji: 29.12.2022 – 29.01.2023

Nie jest łatwo być byłym świetnie zapowiadającym się piłkarzem. Sebastian miał wszystko, co niezbędne do kariery futbolowej – warunki fizyczne, talent, pracowitość i pasję. To wszystko zatrzymał tragiczny wypadek. Zderzenie na boisko, sytuacja nie do wyjaśnienia i zrozumienia. Sebastian jest od tamtego momentu sparaliżowany i uzależniony od opieki innych. Nie traci jednak nadziei, wierzy, że ćwiczenia, rehabilitacja poprawią jego stan a może w końcu doprowadzą do tego, że zacznie chodzić o własnych siłach. Każda wpłata na jego zbiórkę zostanie wydana na leczenie i rehabilitację. Z małych wpłat robią się duże pieniądze, które umożliwią Sebastianowi kolejne kroki na drodze do zdrowienia. Poznajcie historię Sebastiana i wpłacajcie na jego zbiórkę TUTAJ.

SMS JUSTYNA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Justyny (operacja nóg w Instytucie Paley’a)

Czas trwania akcji: 5.01.2023 – 5.02.2023

Justyna ma dziś 31 lat. Niedawno obroniła pracę magisterską z psychologii klinicznej. Zaczęła studia podyplomowe z psychologii transportu. Od urodzenia walczy z przeciwnościami związanymi z chorobą – wadą wrodzoną kości lewego uda i niewykształconym stawem biodrowym. Jej dzieciństwo i młodość to niekończące się wizyty u lekarzy, w szpitalach. Pierwszą operację wykonano, gdy miała 4 lata – wydłużanie kości metodą Elizarowa. Kość wydłużono o 12 cm jednak wraz ze wzrostem Justyna musiała poddawać się kolejnym zabiegom. Przeszła także kilka operacji biodra oraz zabiegi prostowania i korekty wydłużanej kończyny. W sumie na bloku operacyjnym była 26 razy. Dzięki hojności ludzi dobrej woli Justyna jest już po pierwszej operacji w Instytucie Paley’a – tylko lekarze z amerykańskiej kliniki podjęli się zadania. Kolejne 2 operacje są niezbędne. Największy problem to pieniądze. Poznajcie historię Justyny i wpłacajcie na jej zbiórkę TUTAJ.

SMS KAROL

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Karola Cegłowskiego

Czas trwania akcji: 19.01.2023 – 19.02.2023

Karol ma prawie 19 lat. Chce być lekarzem. Karol urodził się z mózgowym porażeniem dziecięcym w postaci diplegii spastycznej. To oznacza, że ma niedowład kończyn dolnych i trudności z poruszaniem się. Ambitny młody chłopak marzy o zawodzie lekarza. W sierpniu 2021 Karol przeszedł rozległą operację ortopedyczną w Instytucie Paley’a. Operacja nie jest finansowana przez NFZ. Niestety to nie koniec. Potrzebne są pieniądze na rehabilitację i drugi etap leczenia operacyjnego – artrodezę stóp. Operacja w Instytucie Paley’a polegać będzie na usztywnieniu (artrodezie) stawu poprzez wycięcie powierzchni stawowej zniszczonego stawu i zespolenie kości. Poznajcie historię Karola i wpłacajcie na jego zbiórkę TUTAJ.