Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas Diecezjalnymi prowadzi 80 spraw, w tym 11 aktywnych zbiórek, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem na nr 72052.

Regulamin udziału Caritas w Programie “Sprawa dla Reportera”

SMS PRZEMEK

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitacja Przemka

Czas trwania akcji:  1.08.2019 – 1.02.2020

40 letni mężczyzna po zawale, podczas, którego nikt nie udzielił mu pierwszej pomocy przez kilkadziesiąt minut w wyniku czego doznał urazu – obecnie jest w stanie wegetatywnym. Wymaga specjalistycznego leczenia i rehabilitacji, zakupu leków, sprzętu medycznego i dalszych diagnoz.

SMS MARIAN

Wsparcie finansowe na remont domu zamieszkiwanego przez Mariana i jego rodzinę.

Czas trwania akcji: 08.08.2019 – 08.02.2020

Marian samotnie wychowuje dwie córki. Urzędnicy pomocy społecznej grożą mu odebraniem dzieci, zarzucając, że nie stwarza im odpowiednich warunków do życia. Mężczyzna potrzebuje pomocy w rozbudowanie domu

SMS ROWER

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację oraz zakup roweru dla osób niepełnosprawnych dla Rafała.

Czas trwania akcji:  08.08.2019 – 08.02.2020

Jest byłym żołnierzem. Jeszcze podczas służby, podczas ćwiczeń, z winy przełożonego, uległ wypadkowi i doznał złamania kręgosłupa. Jednak się nie poddał i dzięki rehabilitacji jeździ na wyprawy specjalnym rowerem w góry. Jego marzeniem jest oprowadzać turystów po górach. Koledzy – świadkowie podczas procesu zeznawali przeciwko poszkodowanemu.

SMS UCHO

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Gabriela

Czas trwania akcji: 08.08.2019 – 08.02.2020

Gabriel cierpi na przedwczesne skostnienie czołowego szwu czaszkowego, mikrocje prawego ucha z artezją kanału słuchowego. Konieczna jest operacja rekonstrukcji ucha w USA, której koszt to blisko 53 000,00 dolarów.

SMS MAKS

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Maksymiliana

Czas trwania akcji: 22.08.2019 – 22.02.2020

8 letni Maks cierpi na nowotwór złośliwy – neuroblastoma w IV stopniu zaawansowania. Prócz leczenia chemioterapia, Maks wymaga Imuunoterapii, której koszt znacznie przekracza możliwości rodziców. Nie jest ona refundowana przez NFZ i jej koszt to niemal 1,2 mln zł.

SMS MUZYKA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Michała

Czas trwania akcji: 05.09.2019 – 05.03.2020

Michał ma 15 lat i choruje na niezdiagnozowaną przypadłość, która polega na drżeniu całego ciała i zanikach pamięci. Chłopiec jest uzdolniony muzycznie, gra na akordeonie, potrzebuje pomocy w dokładnym zdiagnozowaniu choroby oraz jej leczeniu.

SMS MARIUSZ

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Mariusza.

Czas trwania akcji: 19.09.2019 – 19.03.2020

Sprawa 12-letniego chłopca chorego na dystrofię mięśniową Duchenne’a, który wraz z rodzicami i szóstką rodzeństwa żyje w skrajnym ubóstwie. Potrzebne są środki finansowe na poprawę warunków mieszkaniowych, doprowadzenie wody i ogrzewania. Nadzieją dla chłopca jest innowacyjna terapia, nad którą pracuje grupa naukowców pod kierunkiem prof. Marii Siemionow, Polki mieszkającej w USA