Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi prowadzi 112 spraw, w tym 5 aktywnych zbiórek, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem pod nr 72052.

Wpłaty można kierować również na konto:

CARITAS POLSKA
ul. Okopowa 55
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 lub
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytuł wpłaty – Sprawa dla reportera – (hasło – jak hasło sms)

Regulamin udziału Caritas w Programie „Sprawa dla Reportera”

SMS OLA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Oli

Czas trwania akcji: 15.09.2022 – 15.10.2022

Ola ma tylko jedenaście lat, ale przeżyła już więcej niż niejeden dorosły. Kilka lat temu musiały z mamą i siostrą uciekać z rodzinnego domu w obawie o zdrowie i życie. W ich domu zamiast miłości i pokoju panowały strach, alkohol i przemoc. Gdy wydawało się, że wszystko zacznie układać się dobrze, okazało się, że Ola zaczęła chorować. Długo nie udało się uzyskać diagnozy. W końcu okazało się, że Ola cierpi na neurofibromatozę typu 2, charakteryzującą się zaburzeniami wzroku, zmianami barwnikowymi siatkówki, zmętnieniem soczewki oraz nieprawidłowościami słuchowymi, szumem w uszach i postępującą utratą słuchu. Pojawiają się bóle głowy, porażenie nerwu twarzowego, a także problemy z zachowaniem równowagi. Poznajcie historię Oli i wpłacajcie na zbiórkę TUTAJ.

SMS KAROLINA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Karoliny

Czas trwania akcji: 25.08.2022 – 25.09.2022

Choroba zaatakowała nagle. Z dnia na dzień Karolina zaczęła tracić siły a jej wzrok pogorszył się diametralnie. Stale towarzyszyły jej ból i cierpienie. Najtrudniejsza była określenie problemu. Lekarze rozkładali nie ręce, nie mieli wiele do zaproponowania. Mama Karoliny nie ustawała w poszukiwaniu pomocy dla ukochanej córki. Po wielu miesiącach pojawiła się nadzieja. Po kompleksowych badaniach lekarze z niemieckiej kliniki w Ulm postawili diagnozę – autoimmunologiczne zapalenie mózgu. Leczenie jest możliwe, ale nierefundowane przez NFZ. Terapia kosztuje ponad 20 tysięcy euro. Na tę terapię zbieramy dla Karoliny pieniądze. Pomóżmy Karolinie w powrocie do normalnego życia, do studiów, do przyjaciół, do tego wszystkiego, co choroba brutalnie jej odebrała. Poznajcie historię Karoliny i wpłacajcie na zbiórkę TUTAJ.

SMS MACIEK, SMS MACIEJ

Wsparcie finansowe na leczenie, rehabilitację, rozwijanie pasji i inne uzasadnione koszty związane z leczeniem i rehabilitacją Maćka

Czas trwania akcji: 18.08.2022 – 18.09.2022

Maciek ma 30 lat. Jest osobą autystyczną. Nie mówi. Maciek jest pierwszym w Polsce niemówiącym autystą, który obronił rozprawę doktorską. Studiował na uniwersytecie w Białymstoku na wydziale prawa. Jego pasją są prawa człowieka, szczególnie prawa osób żyjących z niepełnosprawnością. Maciek zna 6 języków obcych. Zawdzięcza to fotograficznej pamięci. W nauce od dziecka towarzyszy mu mama. W wolnych chwilach słucha muzyki, czyta książki, jeździ na rowerze. Mimo ogromnych osiągnięć Maciek ma kłopoty ze znalezieniem zatrudnienia. W perspektywie jest także odejście rodziców, bez których Maciek nie poradzi sobie. Marzeniem Maćka jest budowa domu dla osób autystycznych.

SMS ZOSIA

Wsparcie finansowe dla Zosi na leczenie i rehabilitację SMA

Czas trwania akcji: 18.08.2022 – 18.09.2022

Zosia urodziła się jako późny wcześniak. Po ciąży z komplikacjami wydawało się, że teraz już wszystko będzie dobrze. Zosia rozwijała się bardzo dobrze, była ruchliwą, energiczną dziewczynką. W okolicach 7 miesiąca rozwój fizyczny Zosi gwałtownie wyhamował. Przestała wykonywać czynności wcześniej opanowane, traciła siły, przestała siadać. Mimo pocieszeń ze strony lekarzy, że Zosia po prostu potrzebuje więcej czasu, rodzice nie przestali się martwić. Wykonywali z Zosią zalecone ćwiczenia rehabilitacyjne, ale nie obserwowali żadnych postępów. Niepokój narastał. Przeprowadzono badania genetyczne pod kątem rdzeniowego zaniku mięśni. 1 kwietnia 2022 otrzymali wyrok. Zosia urodziła się z SMA, rdzeniowym zanikiem mięśni. Rodzice wiedzieli, że to wyrok śmierci. Rozpoczął się wyścig z czasem i trwa do dzisiaj. Zbieramy dla Zosi pieniądze na zakup najdroższego leku świata – terapii genowej Zolgensma. Prosimy o pomoc.

SMS WERONIKA

Wsparcie finansowe dla Weroniki na leczenie i rehabilitację SMA

Czas trwania akcji: 1.09.2022 – 1.10.2022

Weronika musi dostać terapię genową Zolgensma. Czasu jest bardzo mało. Weronika urodziła się w Anglii. Rodzice Weroniki dość szybko zwrócili uwagę na niepokojącą wiotkość i nieprawidłowości w rozwoju. Lekarze uspokajali mówiąc, że Weronika ma obniżone napięcie mięśniowe.  – Niepokoiliśmy się o naszą córeczkę. Nie mieliśmy wprawdzie porównania, ale czuliśmy, że coś jest nie tak, że Weronika nie rozwija się w normalnym tempie – opowiadają rodzice. Diagnoza brzmiała jak wyrok śmierci. SMA, rdzeniowy zanik mięśni to choroba, która powoduje nieodwracalne zmiany, zanik mięśni, także tych odpowiedzialnych za oddychanie. Weronika ma bardzo mało czasu. Musimy jej pomóc. Poznajcie historię Weroniki i wpłacajcie na zbiórkę TUTAJ.