Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi prowadzi 112 spraw, w tym 5 aktywnych zbiórek, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem na nr 72052.

Wpłaty można kierować również na konto:

CARITAS POLSKA
ul. Okopowa 55
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 lub
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytuł wpłaty – Sprawa dla reportera – (hasło – jak hasło sms)

Regulamin udziału Caritas w Programie “Sprawa dla Reportera”

SMS MONIKA

Wsparcie finansowe na zakup leków przyczynowych na mukowiscydozę

Czas trwania akcji: 21.01.2021 – 21.02.2021

Monika ma 24 lata i od urodzenia walczy o każdy oddech. Cierpi na mukowiscydozę, nieuleczalną, wyniszczającą organizm, genetyczną chorobę układu oddechowego. W tej chwili Monika przechodzi kolejny nawrót choroby. Pomóc mogą jedynie drogie leki przyczynowe. Przeczytaj więcej o historii Moniki i wpłać TUTAJ.

SMS TERAPIA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Mikołaja

Czas trwania akcji: 7.01.2021 – 7.02.2021

Mikołaj choruje na SMA – rdzeniowy zanik mięśni. Potrzebuje terapii genowej Zolgensma, która może zatrzymać chorobę i przywrócić sprawność. Chłopiec musi otrzymać lek zanim osiągnie wagę 13,5 kg. Czasu na zebranie blisko 10 mln złotych jest bardzo mało, bo Mikołaj waży już 11 kg. Przeczytaj więcej o historii Mikołaja i wpłać TUTAJ.

SMS STOPA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Filipa

Czas trwania akcji: 7.01.2021 – 7.02.2021

Filip urodził się z artogrypozą – chorobą powodującą m.in. deformacje kostno-stawowe, wrodzoną sztywność stawów i przykurcze mięśniowe. Chłopiec przeszedł już kilka operacji, ale potrzebuje kolejnych drogich i skomplikowanych zabiegów oraz ciągłej rehabilitacji. Przeczytaj więcej o historii Filipa i wpłać TUTAJ.

SMS DIANA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Diany

Czas trwania akcji: 7.01.2021 – 7.02.2021

Diana urodziła się z bardzo rzadką chorobą powodująca wady postawy i krzywienie się kości. Każdy krok sprawia jej ogromny ból. Dianie może pomóc operacja ortopedyczna i rehabilitacja. Koszt leczenia wynosi 1 milion złotych.

SMS ANGELO

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Angelo

Czas trwania akcji: 03.12.2020 – 03.03.2021

Angelo ma 24 lata. Choruje na mukowiscydozę, ma coraz gorszą wydolność płuc, potrzebuje kosztownego leczenia lekami przyczynowymi oraz terapii komórkami macierzystymi, która może zatrzymać postępująca chorobę.