Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi prowadzi 112 spraw, w tym 5 aktywnych zbiórek, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem pod nr 72052.

Wpłaty można kierować również na konto:

CARITAS POLSKA
ul. Okopowa 55
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 lub
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytuł wpłaty – Sprawa dla reportera – (hasło – jak hasło sms)

Regulamin udziału Caritas w Programie “Sprawa dla Reportera”

SMS TABLETKA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Roberta Pieńkowskiego

Czas trwania akcji: 20.04.2023 – 20.05.2023

Robert choruje na rzadką odmianę raka jelita grubego. Od 2016 roku leczy się onkologicznie. Raz było lepiej raz gorzej, ale udawało się utrzymać Roberta przy życiu. Kiedy zawiodła nowatorska metoda leczenia przy pomocy wlewów podawanych co 2 tygodnie wydawało się, że nie ma już żadnej nadziei. Jeden z lekarzy opiekujących się Robertem zasugerował jeszcze jedną próbę uratowania życia Roberta – podanie leku Qinlock. Miesięczna terapia kosztuje 40 tysięcy dolarów i nie jest refundowana przez NFZ. To naprawdę ostatnia szansa dla Roberta. Bardzo potrzebna jest pomoc finansowa na zakup leku – rodzina nie ma już środków. Prosimy o wysyłanie SMSów dla Roberta. Robertowi można pomóc także wpłacając pieniądze na jego zbiórkę tu

SMS AMELKA

Wsparcie finansowe na lekcje śpiewu dla Amelia Anisovych

Czas trwania akcji: 20.04.2023 – 20.05.2023

7-letnia Amelka poruszyła wszystkich śpiewając utwór “Mam tę moc” w schronie w oblężonym Kijowie. Film ze śpiewającą Amelką obiegł cały świat. Od pewnego czasu Amelka z bratem i babcią są bezpieczni w Polsce. Dziewczynka wystąpiła w koncercie “Razem z Ukrainą w łódzkiej Atlas Arenie. Amelka bierze w Polsce lekcje śpiewu. Na dalszy rozwój muzyczny potrzebne są pieniądze. Wszystkie środki zebrane z SMS AMELKA przeznaczone będą na opłacenie muzycznej edukacji Amelki.

SMS IWONA

Wsparcie finansowe na leczenie, rehabilitację i inne koszty związane z leczeniem i rehabilitacją Iwony Balsam

Czas trwania akcji: 27.04.2023 – 27.05.2023

Czasu jest bardzo mało. Iwona musi jak najszybciej otrzymać pomoc. Neuroblastoma, rak, który niszczy organizm Iwony nie zatrzymuje się. W Polsce leczy się neuroblastomę wyłącznie chemoterapią. Iwona zaczęła poszukiwać innych rozwiązań. Okazało się, że klinika w Barcelonie ma takie możliwości, niestety terapia jest bardzo kosztowna. Kacper, 15-letni syn Iwony stracił już tatę. Nie może stracić ukochanej mamy. Od naszych SMSów zależy życie Iwony.

SMS JUREK

Wsparcie finansowe na poprawę warunków życiowych i zdrowotnych Jerzego Malawy

Czas trwania akcji: 27.04.2023 – 27.05.2023

Jerzy Malawa stracił całą rodzinę w rzezi wołyńskiej w czasie II wojny światowej. Przeżył cudem. Okrutni oprawcy wrzucili go do studni. Malutkiego Jurka uratowali dobrzy ludzi i zawieźli do Chełma. Niestety tragiczne przeżycia we wczesnym dzieciństwie spowodowały niepełnosprawność umysłową. Pan Jerzy nie czyta i nie pisze, choruje na wiele schorzeń. Opiekuje się nim od lat pan Lech, który także dobiega osiemdziesiątki i pobiera niewielką emeryturę. Nie stać go na dalsze utrzymywanie pana Jerzego. Potrzebna jest pomoc i wsparcie dla Jerzego. Każdy SMS o treści JUREK jest na wagę złota.