Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi prowadzi 112 spraw, w tym 5 aktywnych zbiórek, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem pod nr 72052.

Wpłaty można kierować również na konto:

CARITAS POLSKA
ul. Okopowa 55
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 lub
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytuł wpłaty – Sprawa dla reportera – (hasło – jak hasło sms)

Regulamin udziału Caritas w Programie “Sprawa dla Reportera”

SMS PATRYCJA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację

Czas trwania akcji: 23.12.2021 – 23.01.2022

Patrycja urodziła się z mukowiscydozą. To choroba genetyczna, która niszczy cały organizm. Jeszcze niedawno osoby chore na mukowiscydozę nie dożywały starości. Dziś mogą żyć normalnie dzięki innowacyjnym lekom przyczynowym. Należy je przyjmować do końca życia a miesięczna dawka kosztuje ok. 80 000 złotych. Natalia, siostra Patrycji, również chora na mukowiscydozę, niestety nie doczekała leczenia – zmarła w tym roku w sierpniu. Zbieramy pieniądze na kolejne dawki leku dla Patrycji. Nie zostawimy jej samej w walce z chorobą. Prosimy o pomoc dla Patrycji. Poznajcie historię Patrycji i wpłacajcie na jej zbiórkę TUTAJ.

SMS AMELKA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Amelki
Czas trwania akcji: 13.01.2022 – 13.02.2022

Amelka urodziła się z SMA. To niszcząca choroba, która nieleczona prowadzi do szybkiej śmierci. Od niedawna dostępna jest terapia genowa Zolgensma. Lek cud, który zatrzymuje rozwój choroby natychmiast. Lek nie jest refundowany przez NFZ a jego koszt to 10 mln złotych! Niewyobrażalna kwota, niemożliwa do zapłacenia przez pojedyncze osoby. Amelka cierpi, traci siły a czasu jest coraz mniej.Tylko razem możemy uratować życie Amelki. Prosimy o pomoc dla małej dziewczynki, która zmaga się ze straszliwym wrogiem. Poznajcie historię Amelki i wpłacajcie na zbiórkę TUTAJ.

SMS MONIKA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Moniki

Czas trwania akcji: 31.12.2021-31.01.2022

Monika ma mukowiscydozę, nieuleczalną chorobę genetyczną. To choroba niszcząca układ oddechowy i trawienny a w efekcie cały organizm chorego. Mimo poważnych ograniczeń Monika działa społecznie i pomaga innym. Niedawno pojawiły się leki, które zatrzymują rozwój choroby. Monika jako pierwsza osoba w Polsce przyjęła jedną dawkę. Zmiana jest radykalna. Monika zaczęła odzyskiwać siły i normalnie żyć. Jednak leki przyczynowe przyjmować trzeba w dawkach miesięcznych przez całe życie. Monika nie może z tym zostać sama. Prosimy o wysyłanie SMS-ów dla Moniki.

SMS LAURA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Laury

Czas trwania akcji: 31.12.2021-31.01.2022

Laura urodziła się z SMA. Dzięki wielkim sercom darczyńców Laura przyjęła w zeszłym roku lek genowy Zolgensma. To JEDYNY lek, który zatrzymuje chorobę natychmiast. Jednak zniszczenia organizmu spowodowane rdzeniowym zanikiem mięśni pozostają. Laura musi być nieustannie rehabilitowana. Specjalistyczna rehabilitacja i terapie oznaczają kolejne ogromne koszty na które zbieramy poprzez SMS-y. Dajmy szansę Laurze na poprawę stanu zdrowia, odbudowanie mięśni i poprawę sprawności. Prosimy o wysyłanie SMS-ów dla Laury.

SMS PIOTREK

Wsparcie finansowe na leczenie i poprawę warunków bytowych Piotrka

Czas trwania akcji: 31.12.2021-31.01.2022

Piotrek cierpi na na nieuleczalną, postępująca chorobę: dystrofię mięśniową Duchenne’a. Jeździ na wózku inwalidzkim tylko z pomocą dorosłych. Wymaga regularnej rehabilitacji. Dzięki pomocy dobrych ludzi udało się zbudować dla rodziny niewielki dom. Piotrek będzie miał własny pokój przystosowany do potrzeb osoby niepełnosprawnej. Piotrek jest radosnym, pogodnym chłopcem. Jedynym sposobem walki z chorobą jest intensywna specjalistyczna rehabilitacja. Zbieramy na to pieniądze. Prosimy o wysyłanie SMS-ów dla Piotrka.