Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi prowadzi 112 spraw, w tym 4 aktywne zbiórki, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem pod nr 72052.

Wpłaty można kierować również na konto:

CARITAS POLSKA
ul. Okopowa 55
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 lub
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytuł wpłaty – Sprawa dla reportera – (hasło – jak hasło sms)

Regulamin udziału Caritas w Programie “Sprawa dla Reportera”

SMS IWONA

Wsparcie finansowe na operację kręgosłupa oraz leczenie i rehabilitację

Czas trwania akcji: 24.06.2021 – 24.07.2021

Iwona od dzieciństwa ma zdiagnozowaną kifoskoliozę piersiowo-lędźwiową. Od tamtego czasu jej życie to nieustanna walka z chorobą, problemy z leczeniem, brak dobrej opieki lekarskiej i błędne decyzje medyczne. Doszło do tego, że Iwona wymaga 24-godzinnej tlenoterapii pod respiratorem i koncentratorem tlenu. Żyje w nieustannym bólu i cierpieniu. Jedynym ratunkiem dla Iwony jest natychmiastowa operacja w USA. Tylko lekarze z nowojorskiego szpitala podjęli się przeprowadzenia leczenia Iwony. Przeczytaj więcej o Iwonie i wpłać na jej zbiórkę TUTAJ.

SMS FRANEK

Wsparcie finansowe na cewnikowanie i operację serca w USA

Czas trwania akcji: 10.06.2021 – 10.07.2021

Franek urodził się z zagrażającą życiu wadą serca, skrajną postacią tetralogii Fallota. W Polsce nie ma możliwości leczenia tego rodzaju wad. Pierwsza operacja serca Frania odbyła się w Rzymie. Niestety po operacji doszło do powikłań, a w rezultacie do uszkodzenia tętnicy płucnej. Franek oddycha w tej chwili tylko jednym płucem. Bez kolejnej operacji czeka go śmierć. Jedyna klinika, która podejmie się operacji Franka jest w Stanach Zjednoczonych, w Stanford. Czas jest tu kluczowy, bo serce Franka pracuje teraz 3 razy intensywniej niż serce zdrowego dziecka. Przeczytaj więcej o Franku i wpłać na jego zbiórkę TUTAJ.

SMS OLIWKA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Oliwki

Czas trwania akcji: 3.06.2021 – 3.07.2021

Oliwka, wymarzona córeczka i siostrzyczka, urodziła się z nieuleczalną, wyniszczającą chorobą. SMA rozwija się na skutek mutacji w genie, odpowiedzialnej za kodowanie białka w neuronach ruchowych. Mięśnie ciała słabną i stopniowo zanikają. Na SMA jest tylko jedno lekarstwo. Terapia genowa Zolgensma już po jednej dawce zatrzymuje postępy choroby. Koszt terapii to około 10 milionów złotych. Zbieramy dla Oliwki pieniądze na opłacenie kosztów terapii. Przeczytaj więcej o Oliwce i wpłać na jej zbiórkę TUTAJ.

SMS DOMINIKA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Dominiki.

Czas trwania akcji: 27.05.2021 – 27.06.2021

Dominika jest mamą czworga małych dzieci. Tuż przed Bożym Narodzeniem w zeszłym roku serce Dominiki zatrzymało się na 35 minut. W szpitalu nie dawano jej żadnych szans. Miała umrzeć, a w najlepszym wypadku przeżyć w stanie wegetatywnym. Tak się nie stało. Dominika z całych sił walczy. Nie poddaje się, ćwiczy, pracuje. I to przynosi efekty, ale musi być kontynuowane. Dominika uśmiecha się do dzieci, rozumie, co się do niej mówi, logicznie odpowiada na zadawane pytania, potrafi się kontrolować i utrzymywać zamknięte usta przez długi czas i przełyka ślinę.
Przeczytaj więcej o Dominice i wpłać na jej zbiórkę TUTAJ.