Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi prowadzi 112 spraw, w tym 6 aktywnych zbiórek, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem pod nr 72052.

Wpłaty można kierować również na konto:

CARITAS POLSKA
ul. Okopowa 55
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 lub
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytuł wpłaty – Sprawa dla reportera – (hasło – jak hasło sms)

Regulamin udziału Caritas w Programie „Sprawa dla Reportera”

SMS SERCE

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Łukasza

Czas trwania akcji: 19.05.2022 – 19.06.2022

Łukasz urodził się z krytyczną wadą serca. Dzięki niezwykłej woli życia, wielu operacjom i zabiegom i nieustannej trosce mamy Marioli, Łukasz żył w miarę normalnie. Skończył szkoły, został ojcem ukochanej córeczki Lilianki. Dwa lata temu zdarzyła się tragedia – nieoczekiwanie na kilkanaście minut zatrzymało się serce Łukasza. Nie dawano mu żadnych szans. Lekarze sugerowali zaprzestanie leczenia. Mariola nie zgodziła się na to. Dziś Łukasz jest w domu, wymaga stałej opieki, jednak dzięki terapii i podaniom komórek macierzystych stan Łukasza stale się poprawia. Potrzebne są kontynuacja specjalistycznej, drogiej rehabilitacji i kolejne podania komórek. To wszystko kosztuje. Marioli, która sama wychowała synów nie stać na to. Mariola błaga nas o pomoc. Dołączamy do nich i prosimy o wysyłanie SMS-ów. Historię Łukasza i możliwość wpłaty na zbiórkę dla niego znajdziecie TUTAJ.

SMS GABRYSIA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Gabrysi

Czas trwania akcji: 5.05.2022 – 5.06.2022

SMA, rdzeniowy zanik mięśni wykryto u Gabrysi dzięki badaniu przesiewowemu tuż po narodzinach. Dla rodziców i całej rodziny Gabrysi był to grom z jasnego nieba. Jak to możliwe, że ukochana, wyczekiwana córeczka jest śmiertelnie chora? Niestety choroba postępuje cały czas. Mięśnie słabną i zanikają i nie pomoże tu nawet nieskończona liczba godzin rehabilitacji. Gabrysia musi dostać terapię genową Zolgensma, która w jednej dawce zatrzymuje postępy choroby. Ta terapia to wyjątkowo drogi lek. Wiele dzieci w Polsce już otrzymało Zolgensmę dzięki hojności darczyńców. Teraz kolej na Gabrysię. Wszyscy możemy pomóc Gabrysi wysyłając SMS-y o treści GABRYSIA pod numer 72052.

SMS SZYMON

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Szymona

Czas trwania akcji: 28.04.2022 – 28.05.2022

Szymon urodził się bardzo chory. To, że żyje, zawdzięcza mamie, która nigdy nie przestała walczyć o lepsze życie dla syna. Guzy na rdzeniu kręgowym spowodowały obumieranie mięśni. Szymon miał ogromne problemy z chodzeniem. Dziś ma 23 lata i porusza się na wózku. W Polsce wyczerpały się możliwości leczenia. Jedynymi, którzy chcą się podjąć operacji Szymona, są lekarze z Instytutu Paley’a. Seria operacji ma poprawić sprawność Szymona i zmniejszyć ból i cierpienie. Prosimy o pomoc dla Szymona. Poznajcie historię Szymona i wpłacajcie na zbiórkę TUTAJ.

SMS SZCZEPAN

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Szczepana

Czas trwania akcji: 21.04.2022 – 21.05.2022

Szczepan był radosnym, energicznym chłopcem. Śpiewał w chórze, uprawiał sport, uwielbiał górskie włóczęgi z tatą. Choroba zaatakowała nagle i niespodziewanie i długo pozostała niezdiagnozowana. Dziś wiadomo, że Szczepan choruje na autoimmunologiczne zapalenie mózgu. Jest osobą leżącą i zależną od innych. Nie może samodzielnie utrzymać głowy, ma światłowstręt, problemy z przełykaniem. Szczepan bardzo cierpi. Nie ma w tej chwili konkretnej metody leczenia, ale konieczne jest wykonanie wielu badań i testów, żeby tę metodę znaleźć. Zrozpaczeni rodzice błagają o pomoc dla synka. Dołączamy do nich i prosimy o wysyłanie SMS-ów. Historię Szczepana i możliwość wpłaty na zbiórkę dla niego znajdziecie TUTAJ.

SMS MARIANKA

Leczenie i rehabilitacja Marianki

Czas trwania akcji: 14.04.2022 – 14.05.2022

Marianka jest uśmiechniętą, przyjazną dziewczynką. Urodziła się z SMA. Niestety w Ukrainie skąd pochodzi, SMA nie jest leczone. Mama Marianki rzuciła wszystko i przyjechała do Polski szukać ratunku. Marianka zakwalifikowała się do leczenia Spinrazą, która poprawia nieco jej stan i chroni przed śmiercią. Jednak marzeniem Marianki i jej mamy jest niezwykle droga terapia genowa Zolgensma, która zatrzymuje natychmiast rozwój choroby. Rodzice Marianki wszystkie pieniądze i oszczędności, także te przeznaczone na zakup mieszkania, wydali na rehabilitację i leczenie córki. Bardzo potrzebują naszej pomocy. Poznajcie historię Marianki, wysyłajcie SMS-y pod numer 72052, wpłacajcie na zbiórkę TUTAJ.

SMS STASIO

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Stasia

Czas trwania akcji: 7.04.2022 – 7.05.2022

Stasio urodził się w listopadzie 2021 r. Wielką radość młodej rodziny zakończył telefon z Centrum Zdrowia Dziecka. Diagnoza nie pozostawiała złudzeń – Stasio ma SMA, rdzeniowy zanik mięśni, chorobę genetyczną, która powoduje osłabienie i zanik mięśni. Nieleczona prowadzi do śmierci. Stasio musi dostać terapię genową Zolgensma – to jedyny lek, który natychmiast zatrzymuje postępy choroby. Cena leku jest astronomiczna – 9 000 000 złotych! Poznajcie historię Stasia i wpłacajcie na zbiórkę TUTAJ.