Caritas Polska współpracuje z redakcją programu TVP „Sprawa dla reportera” realizując zbiórki środków na rzecz bohaterów programu potrzebujących wsparcia. Obecnie w ramach programu Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi prowadzi 112 spraw, w tym 7 aktywnych zbiórek, na które można jeszcze dokonać wpłat poprzez wysłanie SMS z odpowiednim hasłem na nr 72052.

Wpłaty można kierować również na konto:

CARITAS POLSKA
ul. Okopowa 55
Bank PKO BP S.A. 70 1020 1013 0000 0102 0002 6526 lub
Bank Millenium S.A. 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384

Tytuł wpłaty – Sprawa dla reportera – (hasło – jak hasło sms)

Regulamin udziału Caritas w Programie “Sprawa dla Reportera”

SMS LEK
Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Michała
Czas trwania akcji: 1.10.2020 – 24.10.2020

Michał cierpi na rzadką chorobę genetyczną, rdzeniowy zanik mięśni. Nieleczone SMA prowadzi do ciężkiej niepełnosprawności a na końcu, gdy przestaną pracować wszystkie mięśnie, do przedwczesnej śmierci. Tylko kosztowna terapia innowacyjnym lekiem Zolgensma może zatrzymać rozwój choroby.

SMS MAJA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Mai

Czas trwania akcji: 17.09.2020 – 17.10.2020

Życie małej Mai to wyścig z czasem. Maja cierpi na SMA, postępującą chorobę, który powoduje zanikanie kolejnych grup mięśni. SMA nieleczone prowadzi do przedwczesnej śmierci. Od niedawna dostępna jest terapia genowa, która zatrzymuje chorobę natychmiast. To jedyny skuteczny sposób leczenia SMA. Terapia kosztuje 9 milionów złotych.

SMS AGATA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Agaty

Czas trwania akcji: 20.09.2020 – 1.11.2020

Agata ma 23 lata. Urodziła się z jedną nogą krótszą i jedyną nadzieją dla niej jest skomplikowana operacja ortopedyczna polegająca na wydłużeniu kości udowej, a następnie długa rehabilitacja. Koszt leczenia to blisko 500 tys. zł.

SMS SANDRA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Sandry

Czas trwania akcji: 20.08.2020 – 20.11.2020

Sandra choruje na SMA 1. Leczenie SMA jest wyłącznie objawowe i ma na celu spowolnienie rozwoju choroby. SMA osłabia połączenia nerwowe między mięśniami, co w efekcie może prowadzić do śmierci. Obecnie dostępna jest innowacyjna terapia genowa lekiem Zolgensma, którego koszt wynosi ok. 9 000 000 złotych. Sandra nie może dłużej czekać.

SMS EWA

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Ewy

Czas trwania akcji: 15.10.2020 – 15.11.2020

Ewa cierpi na śmiertelną chorobę SMA typu 1. Pochodzi z Ukrainy, gdzie ta choroba nie jest leczona. Potrzebuje ciągłej rehabilitacji i bardzo kosztownej terapii genowej, która jest jedynym sposobem na zatrzymanie choroby.

SMS SPARTAK

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Spartaka

Czas trwania akcji: 15.10.2020 – 15.11.2020

Malutki Spartak urodził się na Ukrainie. Choruje na SMA, czyli rdzeniowy zanik mięśni. To śmiertelna choroba, która na Ukrainie nie jest leczona, dlatego chłopiec jest pod opieką polskich lekarzy. Jedynym skutecznym sposobem na zatrzymanie choroby jest terapia genowa, która kosztuje prawie 10 milionów złotych.

SMS PIOTREK

Wsparcie finansowe na leczenie i rehabilitację Piotrka oraz poprawę warunków bytowych

Czas trwania akcji: 22.10.2020 – 22.11.2020

Piotrek chodzi do czwartej klasy. Cierpi na dystrofię mięśniową Duchenne’a, nieuleczalną, postępującą chorobę. Obecnie jeździ na wózku inwalidzkim i funkcjonuje tylko z pomocą dorosłych. Mieszka z rodzicami i siostrą w jednym pokoju, w trudnych warunkach. Chłopiec potrzebuje regularnej rehabilitacji i domu dostosowanego do potrzeb wynikających z choroby.