Do końca kwietnia będziemy przedstawiać Wam osoby zaangażowane w wolontariat w diecezjalnych Caritas w Polsce. Przed Państwem: wolontariuszka Ada, opiekun w Świetlicy socjoterapeutycznej Samarytanin w Kaliszu.

Kaliska_AdaZdjęcie zrobione na obozie profilaktyczno – terapeutycznym w Wieleniu, w 2014 r.

Imię:                                            Adrianna

Diecezja:                                     Kaliska

Rodzaj wolontariatu:              Opiekun w Świetlicy socjoterapeutycznej Samarytanin w Kaliszu

Jestem wolontariuszką w Caritas, ponieważ wolontariat stał się moją szansą na czerpanie ogromu satysfakcji z wykonywanych zadań i sprawił, że choć trochę mogę pomóc drugiemu człowiekowi. Najważniejsze jest dla mnie widzieć uśmiech na twarzy i w oczach dziecka, a jego radość i nawet maleńki sukces są wielką „zapłatą” za włożony trud i pracę. Na świetlicę socjoterapeutyczną trafiłam przypadkiem. Stała się dla mnie miejscem, w którym nie tylko mogę pomóc innym czy przekazywać pewne wartości, ale też realizować i rozwijać swoje umiejętności. Dzięki pracy z dziećmi stałam się osobą zupełnie inaczej patrzącą na świat oraz nauczyłam się, że warto żyć nie tylko dla siebie ale także dla innych, dając im to, co mamy najcenniejszego czyli siebie.

Caritas_codziennie_z_miloscia

Zapraszamy do nowego serwisu charytatywnego www.pomagam.caritas.pl
 pomagam2_728x90