„Kobiety gotując nie muszą się już martwić, że woda deszczowa kapie im do garnka, a ogień gaśnie ze względu na deszcz i wiatry”. Caritas Polska sfinansowała w Doume w Kamerunie budowę oraz renowację kuchni i toalet w miasteczku nauczycielskim. Projekt trwał od stycznia 2015 r.

W ramach projektu odrestaurowano oraz wybudowano 5 nowych kuchni i 8 toalet. Położono posadzki z cementu, wstawiono okna i drzwi, do budowy wykorzystując materiał lokalny „brique de terre”. Dodatkowo zainstalowano kabiny do mycia się, założono odpływy wody deszczowej z dachów, a pod nimi zostały umieszczone beczki na wodę deszczową, która ułatwi utrzymanie czystości.

Domy i obejścia zostały wybudowane wiele lat temu i ulegały ciągłemu zniszczeniu, a z braku funduszy nie były remontowane ani odnawiane.

W miasteczku mieszka 15 rodzin, każda ze średnio dziesięciorgiem dzieci. Są to nauczyciele pracujący w szkole prowadzonej przez Siostry Pallotynki w Doume.

Powodem poprawy warunków sanitarnych było zagrożenie epidemiologiczne związane z ebolą. S. Fabiana, realizatorka projektu mówi, że „dla nas to duża inwestycja, która pomaga tak licznym rodzinom żyć godnie i pracować”.

Jest to inwestycja na wiele lat, z której będą korzystać kolejni nauczyciele. Jeden z nich w liście pisze „dziękujemy, że mamy teraz nowe kuchnie i nowoczesne prysznice. Kuchnie są przestronne, toalety podzielone na WC i prysznic. W każdym WC jest woda..(…) Dziękujemy za troskę wobec cudzoziemców, których nie znacie”.

Marta Titaniec – Caritas Polska

Zapraszamy do nowego serwisu charytatywnego www.pomagam.caritas.pl

pomagam2_728x90_2