W maju 2015 r. Szkolne Koło Caritas działające w Zespole Szkół im. księżnej Eleonory Czartoryskiej w Radzyminie przeprowadziło akcję „Uczynek wiary”. Celem akcji było wyposażenie tubylczych katechistów afrykańskich w rowery, aby ułatwić im sprawniejsze i częstsze docieranie do ludzi z nauką wiary chrześcijańskiej.

ARowery dla katechistów w Afryce 1kcja jest odpowiedzią na prośby polskich misjonarzy i misjonarek, między innymi ks. Jacka Pielaka, który pracował w naszej szkole.

Brak transportu publicznego w wielu regionach Afryki sprawia, że katechiści muszą wędrować pieszo po kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt kilometrów. Rowery byłyby dla nich wielkim udogodnieniem. Jednakże sami nie są w stanie zaopatrzyć się w te pojazdy.

Szkolne Koło Caritas dołączyło się do akcji przeprowadzanej przez fundację MIVA POLSKA. Akcja trwała od 5-29 maja 2015 roku.

Dziękuję wszystkim Wychowawcom klas 1-3 za zaangażowanie, Przedszkolu nr 2 w Radzyminie za współpracę oraz moim wspaniałym wolontariuszom i tym wszystkim którzy przyłączyli się do akcji.

autor: s. M. Salezja

Zapraszamy do nowego serwisu charytatywnego www.pomagam.caritas.pl

pomagam2_728x90_2