W piątek, 7 lipca 2017 r., krótko po godzinie 1800, nad Landzmierzem w gminie Cisek, w powiecie Kędzierzyńsko-Kozielskim przeszła trąba powietrzna. Towarzyszyła jej potężna nawałnica. Około 40 domów mieszkalnych w przeciągu kilku minut zostało pozbawionych dachów. Uszkodzeniu uległo tyle samo budynków gospodarczych. Dzięki Bogu nikt nie odniósł żadnych obrażeń. Przy poszkodowanych najszybciej pojawili się sąsiedzi oraz strażacy. Dołączyły do nich służby gminy, starostwa i wojewody. Szybko ruszyły prace zabezpieczające. Tego samego dnia wieczorem i następnego dnia rano poszkodowanych parafian odwiedził ks. proboszcz Józef Sykosz i dyrektor Caritas Diecezji Opolskiej. Ten ostatni wziął udział w odprawie sztabu kryzysowego w Gminie Cisek w sobotę o godz. 900. Ksiądz dyrektor przekazał obecnym słowa pokrzepienia od biskupa opolskiego Andrzeja Czai i złożył deklarację udzielenia natychmiastowej pomocy finansowej w wysokości dwa tysiące złotych, dla każdego poszkodowanego domu mieszkalnego. Pieniądze trafią do parafii już w poniedziałek 10 lipca br. i będą przekazywane poszkodowanym przez członków Parafialnego Zespołu Caritas. Pomoc otrzyma także jedna rodzina z miejscowości Lubieszów w parafii Bierawa, której dom ucierpiał w wyniku kataklizmu.

Osoby i instytucje, które pragną przekazać pieniądze na pomoc poszkodowanym przez trąbę powietrzną mogą wpłacać darowizny na rachunek Caritas Diecezji Opolskiej: 66 1240 1633 1111 0000 2651 3092 z dopiskiem „trąba powietrzna”.

opr. Anna Spałka