17 marca darłowskie hospicjum Caritas im. Bp. Czesława Domina gościło pisarkę Dorotę Schrammek z Pobierowa. Spotkanie autorskie zainicjowało cykl “Kawiarenki literackiej”, który odtąd na stałe wpisze się w działalność placówki. To efekt zaangażowania wolontariuszy oraz  współpracy hospicjum z bibliotekami w Domasławicach i Darłowie, szczególnie z Krystyną Krakowiak, dyrektor biblioteki w Darłowie.

– Pomyślałam, że można u nas regularnie organizować  takie spotkania kulturalne dla chorych. Od ponad 2 miesięcy regularnie czytamy im książki we wtorki, a teraz idziemy krok dalej i zaczynamy realizować nowy pomysł: otwieramy Kawiarenkę Literacką – wyjaśnia s. Nikodema Rewa ZsJM pracująca w hospicjum.

Co miesiąc będziemy się spotykać przy cieście i kawie w kawiarence hospicyjnej na wspólnym czytaniu książek i poezji. I zapraszać różnych pisarzy, poetów – snuje plany s. Nikodema. – Wczorajsze spotkanie pokazało nam dużo dobrych owoców, ponieważ obie strony wzajemnie się ubogaciły: to dobra forma spędzania wolnego czasu dla pacjentów, jak również przebywanie z chorymi przez te kilka godzin wywarło na p. Schrammek tak duże wrażenie, że chce do nas wracać.

Pacjenci mieli okazję posłuchać o życiu p. Doroty oraz o początkach jej pisarskich inspiracji. Autorka opowiedziała  również  o fabule swoich książek. Dzięki temu, że jedna z pacjentek pasjonuje się literaturą wywiązała się żywa dyskusja, która wciągnęła innych. – Chora, która przebywa u nas od kilku dni, zdążyła już zapoznać się z naszą hospicyjną biblioteką i wybrać coś dla siebie. Jak sama mówi, czytanie książek odrywa jej myśli od przeżywania choroby i pozwala je zająć czymś innym – dodaje siostra zakonna.