O chorobie swojego syna mówił Michał Krajewski, który uczestniczył w konferencji prasowej w siedzibie radomskiej Caritas. – Mój syn cierpi na ciężką chorobę. Ataki epilepsji występują od 300 do 500 dziennie. Ale jest światełko w tunelu i nadzieja na lepsze jutro dla mojego syna. Mamy kontakt z rodzicami dzieci poddawanymi tej procedurze medycznej i efekty jej są spektakularne. Lekarze są zgodni, że im młodsze dziecko, tym lepsze efekty wszczepów i rehabilitacji – mówił Michał Krajewski.

Przeszczep komórek macierzystych jako procedura eksperymentalna w Polsce nie jest refundowana i trzeba ją w pełni opłacać. Koszt tej terapii to około 50 tys. złotych, co znacząco przekracza możliwości państwa Krajewskich.

– Dlatego zwracamy się z prośbą o udział w imprezach charytatywnych, wpłaty na konto Caritas w Radomiu z dopiskiem Pawełek Krajewski – powiedział Michał Krajewski.

Ks. Robert Kowalski, dyrektor radomskiej Caritas, podziękował za podjęte już działania, które mają pomóc w leczeniu chłopca. – Dziękuję wszystkim pątnikom tegorocznej 37. Pieszej Pielgrzymki Diecezji Radomskiej na Jasną Górę, którzy wsparli finansowo leczenie Pawła Krajewskiego – powiedział ks. Kowalski. Kolejna zbiórka odbędzie się 12 września w czasie imprezy charytatywnej w Radomiu.