Z wielką radością przyjęliśmy informację o rozstrzygnięciu konkursu Departamentu Funduszy Europejskich Ministerstwa Zdrowia, pn. “Dzienny dom opieki medycznej” nr POWR.05.02.00-IP.05-00-001/15 w ramach V Osi priorytetowej Wsparcie dla obszaru zdrowia, Działania 5.2 Działania projakościowe i rozwiązania organizacyjne w systemie ochrony zdrowia ułatwiające dostęp do niedrogich, trwałych oraz wysokiej jakości usług zdrowotnych Programu Wiedza Edukacja Rozwój.

Projekt Caritas Archidiecezji Gdańskiej uzyskał pozytywną ocenę i znalazł się na Liście projektów wybranych do dofinansowania w konkursie nr POWR.05.02.00-IP.05-00-001/15 – DZIENNY DOM OPIEKI MEDYCZNEJ.

Celem główny projektu jest wsparcie dezinstytucjonalizacji opieki nad osobami zależnymi, poprzez utworzenie DDOM, jako alternatywnej formy opieki dla 60 osób niesamodzielnych z woj. Pomorskiego.

Ideą projektu jest poprawa jakości funkcjonowania systemu ochrony zdrowia w zakresie opieki nad osobami niesamodzielnymi, w szczególności osobami starszymi, poprzez przygotowanie i wdrożenie nowych rozwiązań organizacyjnych, umożliwiających rozwój form świadczeń zdrowotnych

Założone w projekcie rozwiązania stanowią realizację działań na rzecz osób starszych i niesamodzielnych, określone w dok. pn.: “Założenia długofalowej polityki senioralnej w Polsce na lata 2014-2020”.

W ramach projektu wsparciem objętych zostanie 60 osób niesamodzielnych. Świadczenia w DDOM udzielane będą pacjentom wymagającym, ze względu na stan zdrowia, świadczeń pielęgniarskich, opiekuńczych i rehabilitacyjnych oraz kontynuacji leczenia, a niewymagającym hospitalizacji w oddziale szpitalnym, którzy w ocenie skalą poziomu samodzielności (skala Barthel) otrzymają od 40-65 pkt.