Pomoc żywnościowa z UE dystrybuowana przez Caritas będzie wydawana jeszcze lepiej dzięki nowemu magazynowi. Obiekt liczący 140 metrów kwadratowych, wyposażony w nowoczesną chłodnię, wentylację i system ogrzewania oraz pomieszczenia socjalno-biurowe, został otwarty przy ul. Widok 1 w Sosnowcu. Z dostarczanych tutaj zasobów żywnościowych będzie korzystać 7000 mieszkańców stolicy naszej diecezji oraz miast Będzina, Czeladzi i Olkusza.

Magazyn będzie także jednym z 4 punktów wydawania żywności w mieście (pozostałe to parafie św. Barbary, św. Franciszka i św. Floriana). 15 września, w obecności m.in. władz miasta i dyrektorów MZZL i MOPS magazyn poświęcił Ksiądz Biskup Grzegorz Kaszak.

Nowy magazyn to ogromne ułatwienie dla pracowników i wolontariuszy. Dotychczas główny magazyn mieścił się przy ul. Kaliskiej, w dawnym sierocińcu. Na teren placówki nie mogły wjechać tiry, a żywność była przenoszona ręcznie do niewielkich pomieszczeń. Rozładowanie jednego samochodu dostawczego zajmowało nawet pół dnia. W nowych magazynach, zgodnych ze wszystkimi standardami i przepisami unijnymi, wystarczy na to… pół godziny. Otwarcie takiego magazynu nie było by możliwe gdyby nie wsparcie władz Sosnowca i miejscowego Zakładu Zasobów Lokalowych. Środki wyłożone przez Caritas to ponad 120 tysięcy złotych. Jak podkreśla dyrektor Caritas, ks. Tomasz Folga, już teraz wiadomo, że powstały magazyn jest zbyt mały i docelowo przydałoby się powiększyć go o  kolejną część istniejącego obiektu.

Odbiorcy pomocy żywnościowej objęci zostaną także szkoleniami – kulinarnymi i z zarządzania domowym budżetem. Program będzie więc jednocześnie mieć charakter aktywizacyjny. “Nie chodzi o to, byśmy pracowali za innych, ale uczyli ich pracy” – wyjaśnia ks. Folga.

W poprzednim unijnym programie żywnościowym z rozdawanych przez Caritas produktów korzystało 16 tysięcy osób w całej diecezji.