Caritas Diecezji Kieleckiej od września br. realizuje program Żółty Talerz, który polega na wsparciu żywienia dzieci. Programem objętych zostało 120 dzieci w prowadzonych przez Caritas Kielecką placówkach wsparcia dziennego (ognisko wychowawcze, świetlice środowiskowe). Dzieci każdego dnia otrzymują posiłek, najczęściej w postaci ciepłego dania. W przygotowanie żywienia zaangażowane zostały placówki Caritas, a także społeczności lokalne. Planujemy do wspólnych warsztatów kulinarnych zaprosić rodziców i wychowawców, aby zdrowe, właściwe żywienie dzieci stało się troską dorosłych.
Pomysłodawcą tej kampanii społecznej jest Kulczyk Foudation, która do współpracy zaprosiła największe organizacje charytatywne. Dnia 29 września w Warszawie odbyła się konferencja inaugurująca projekt z udziałem Dominiki i Sebastiana Kulczyk, fundatorów Kulczyk Foundation.
Żółty Talerz to program wsparcia systemu żywienia dzieci poprzez działanie tam, gdzie konkretne dziecko siada do posiłku: w stołówce, w świetlicy, czy też w domu rodzinnym. Celem programu jest zwiększenie liczby żywionych dzieci, poprawa jakości i intensywności żywienia, aktywizacja lokalnych społeczności wokół żywienia dzieci oraz przybliżenie wiedzy pomocnej w prawidłowym żywieniu najmłodszych.
Bardzo ważną ideą programu jest mówienie o żywieniu wszystkich dzieci w miejsce stygmatyzującego „dożywiania”.
Realizacja Żółtego Talerza trwa od września 2016 do sierpnia 2017 r. Należy podkreślić, że Caritas Kielecka od początku swej działalności obejmuje wsparciem dzieci poprzez żywienie w szkołach, świetlicach oraz poprzez pomoc żywnościową w postaci paczek przekazywanych rodzinom. Udział w programie Żółty Talerz pozwoli zwiększyć zakres świadczonej przez Caritas pomocy na rzecz dzieci.
Informacje o programie: www.zoltytalerz.pl oraz www.kielce.caritas.pl