To już III edycja tej wyjątkowej akcji, której celem jest spełnienie dziecięcych marzeń. Koordynowana jest w całości przez grupę wolontariuszy na czele z Dominiką Łukaszuk, która jest pomysłodawczynią całej akcji. Ich droga do pomagania to kartka, farby lub kredki.

Ponad 3 lata temu Dominika, uczestniczka kursu na lidera wolontariatu, postanowiła zrealizować inicjatywę, która pozwoli jej otrzymać tytuł, i co najważniejsze pomóc dzieciom. Jej celem było i jest  spełnianie marzeń. W każdy październikowy weekend grupa wolontariuszy Caritas spotyka się z dziećmi, podopiecznymi naszej organizacji i daje im przestrzeń do artystycznego wyrazu, malowania swoich marzeń. W ten sposób poznają ich wyobrażenia o prezentach – za pomocą rysunków. Środki finansowe na ich zakup zapewnia coroczny Bal Wolontariusza. Dzięki cegiełkom, które rozprowadzają jego uczestnicy pozyskiwane są środki na zakup prezentów. W tym roku, z pomocą Darczyńców spełnią się marzenia grupy ok. 100 dzieci.

Wielu z nas w dzieciństwie nie mogło się doczekać świąt. Wyjątkowego nastroju, klimatu, śniegu i upominków. Oczekiwania czy św. Mikołaj przyjdzie, czy podaruje wymarzony prezent? Niestety, nie wszystkie dzieci mogą tego doświadczyć. Każdy z nas może to zmienić! Wystarczy dołączyć do akcji i przekazać darowiznę na zakup wymarzonego prezentu za pomocą strony www.lublin.caritas.pl.

Wręczenie Prezentów z Nieba odbędzie się 3 grudnia w Auli Caritas Domu Nadziei przy Al. Unii Lubelskiej 15. W rolę św. Mikołaja wcieli się sam bp Artur Miziński, Biskup Pomocniczy Archidiecezji Lubelskiej oraz Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski.

Badania Głównego Urzędu Statystycznego przeprowadzone w czerwcu br. w Polsce wskazują, że  w 2014 r.  zasięg ubóstwa skrajnego wśród dzieci i młodzieży poniżej 18 roku życia osiągnął ok. 10%.