27 października 2016 r. odbył się V Festiwal Filmowy Twórczości Osób Niepełnosprawnych pod hasłem „niepełnoSPRAWNI i sztuka”, który został zorganizowany przez Caritas Diecezji Siedleckiej – Warsztat Terapii Zajęciowej w Białej Podlaskiej.

Tegoroczna edycja została objęta honorowym patronatem przez prezydenta miasta Biała Podlaska – Dariusza Stefaniuka oraz dyrektora Caritas Diecezji Siedleckiej – ks. Marka Bieńkowskiego. Festiwal był skierowany do placówek, w których uczestniczą osoby niepełnosprawne, takich jak: DPS, SOSW, WTZ, ŚDS i został dofinansowany ze środków PFRON.

Festiwal ma na celu aktywizację oraz integrację środowisk osób niepełnosprawnych. W filmach ukazywane są emocje, uczucia, marzenia, ale też przeciwności i bariery, które osoby z niepełnosprawnościami muszę codziennie pokonywać. Udział w filmach pozwala rozwijać ich zainteresowania aktorskie, filmowe czy fotograficzne. Festiwal zgromadził wiele gości i osób niepełnosprawnych, którzy chętnie oglądali siebie, swoich kolegów i koleżanki w filmach. Towarzyszyły temu wielkie emocje, wzruszenie, radość.

W ramach Festiwalu Filmowego Twórczości Osób Niepełnosprawnych, 20 października 2016 r. odbyły się warsztaty filmowe i fotograficzne, w których udział wzięli niepełnosprawni uczestnicy oraz opiekunowie bezpośrednio związani z produkcją filmów nadesłanych na festiwal. Podczas warsztatów uczestnicy poznali techniki filmowania oraz fotografowania, takie jak:

Warsztaty filmowe:

– Etapy montażu wideo

– Filmowanie dialogów

– Uzyskiwanie nagrań lepszej jakości

– Umieszczanie zrealizowanego nagrania w Internecie

– Poznanie sprzętu filmowego

Warsztaty fotograficzne:

– Fotografowanie w pomieszczeniach i plenerze

– Światło w fotografii

– Kompozycja obrazu fotograficznego

– Poznanie sprzętu fotograficznego

– Praktyczne ćwiczenia fotograficzne

Warsztaty miały na celu nabycie przez uczestników umiejętności fotografowania i filmowania, poprzez odpowiedni dobór miejsca, pleneru, natężenia światła, kadru, odpowiednie użycie sprzętu fotograficznego i filmowego.

W ramach festiwalu odbył się konkurs fotograficzny pn. „Świat w obiektywie osób niepełnosprawnych”, którego rozstrzygnięcie miało miejsce 20 października, podczas warsztatów filmowych i fotograficznych. Placówki nadesłały fotografie, wykonane przez uczestników z pomocą opiekunów. Prace, w dniu warsztatów filmowych i fotograficznych, zostały ocenione przez jury wyłonione spośród pracowników ośrodków biorących udział w warsztatach. Nagrody zostały natomiast wręczone podczas Festiwalu Filmowego.

Na Festiwal Filmowy Twórczości Osób Niepełnosprawnych  9 placówek nadesłało amatorskie filmy, w produkcji których udział brały osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami. Tematem filmów tegorocznej edycji festiwalu było hasło „niepełnoSPRAWNI i sztuka”. Produkcje zostały ocenione przez jury, w składzie:

1. Anna Skerczyńska – przewodnicząca jury
  2. Ewa Borkowska
  3. Marta Simonowicz
  4. Urszula Adamiak
  5. Maria Nazaruk
  6. Tomasz Rzeczkowski
  7. Kacper Dudziuk

Jury wyłoniło trzy najlepsze filmy, które otrzymały następujące nagrody:

I miejsce – „Przychodzi do mnie nocą”  WTZ w Białej Podlaskiej – Kamera GOPRO Hero 5 Session CH DHS – 501 – PL

II miejsce – „ sztukMISTRZOWIE” WTZ Kisielany – Aparat cyfrowy NIKON COOLPIX A 100 BLACK + Drukarka Canon PIXMA IP 7250

III miejsce – „nieARTYŚCI… a może?” WTZ Siedlce –  Tablet Lenovo TB 3 – 710 L

Dodatkowo publiczność, przy pomocy kart do głosowania dodatkowo nagrodziła film, który otrzymał nagrodę w postaci – kamery GOPRO HERO 5 MP FULL HD/Mini USB Micro SD, którą zdobył WTZ w Kisielanach.

W ramach konkursu fotograficznego „Świat w obiektywie osób niepełnosprawnych”  nagrodzono 3 prace:

I miejsce – „Więzień” – Sebastian Ozioro – Środowiskowy Dom Samopomocy w Białej Podlaskiej – aparat cyfrowy NIKON COOLPIX A 100 Blach + kupon na usługi zakładu fotograficznego FOTOS

II miejsce – „Zatrzymać chwilę” – Elwira Szczepańska – Warsztat Terapii Zajęciowej w Kocku – tablet Lenovo TB3 -710 L

III miejsce – „Koniec Lata” – Elwira Kąkol – Warsztat Terapii Zajęciowej w Kisielanach – Drukarka Canon PIXMA IP 7250

Po wręczeniu nagród wyświetlono filmową niespodziankę w ramach podziękowania za udział w Festiwalu. Była to premierowa emisja filmu „Szkoła uwodzenia Czesława M.”

Wydarzenie wsparli:

1. Firma JB Multimedia w Białej Podlaskiej