W styczniu ruszył kolejny etap projektu „Aktywnie żyje się lepiej” realizowanego przez Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej na rzecz podopiecznych Domu Samotnej Matki oraz Centrum Kryzysowego. Tym razem mamy uczą się obsługi komputera. Ma im to pomóc w zdobyciu nowego miejsca pracy oraz w przełamaniu kompleksów i niskiej samooceny.

W ramach programu realizowane są także spotkania indywidualne matek i ich dzieci z pedagog Anną Cherbetko. Jedno z takich spotkań odbyło się 31 stycznia w Domu Samotnej Matki w Koszalinie. Celem spotkania było utrwalenie nabytych w ciągu ostatnich miesięcy umiejętności z zakresu komunikacji werbalnej i niewerbalnej. – Podjęłyśmy także rozmowę na temat praw rodzicielskich oraz praw dziecka – wyjaśnia Anna Cherbetko. – Mama opowiadała, jak spędza z dzieckiem wolny czas oraz czego uczy swoją córeczkę.

Cykl szkoleń to duży wysiłek dla podopiecznych Caritas. Osoby zaangażowane w ich prowadzenie widzą postępy uczestniczek i mają nadzieję, że spotkania zaowocują pełnym powrotem do życia w społeczeństwie.

Opr. i fot. Caritas Diecezji Koszalińsko – Kołobrzeskiej