W październiku ruszą spotkania formacyjne dla wolontariuszy Caritas. Odbędą się 4 miastach: w Koszalinie, Szczecinku, Słupsku i Pile.

– W tym roku chcemy jeszcze mocnej pojąć temat tworzenia wspólnoty, do jakiej jesteśmy jako Caritas powołani – tłumaczy ks. Tomasz Roda, dyrektor CDKK. – Nie jesteśmy fundacją ani stowarzyszeniem, chcemy coraz lepiej rozumieć, że sposobem, w jaki powinniśmy działać, jest chrześcijańskie miłosierdzie, które podejmujemy jako wspólnota Kościoła.

Dyrektor zaprasza na spotkania formacyjne nie tylko wolontariuszy, ale też sympatyków Caritas lub ludzi, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z wolontariatem. Spotkania rozpoczną się Eucharystią, konferencją i krótką adoracją. Potem odbędzie się część szkoleniowa.

– Chcemy uczestnikom warsztatów przybliżyć nasze akcje i pokazać, dlaczego warto je podjąć – powiedział ks. Roda.

Dyrektor dodał, że w tym roku silny akcent zostanie położony na temat usług sąsiedzkich, z którymi wolontariusze mogą dotrzeć do osób niesamodzielnych, pozbawionych opieki najbliższych, choćby takiej jakiej zwykłe towarzyszenie w dojściu do kościoła czy przychodni. – Będziemy uczyć się tego podstawowego wymiaru miłosierdzia: zainteresowania się drugim człowiekiem, dostrzeżenia jego potrzeb, które być może potrafimy zaspokoić. Najważniejszy jest dla nas drugi człowiek, to się liczy – podsumował. – Caritas to wspólnota, która żyje życiem innych, aby im pomóc.

Plan spotkań formacyjnych:

14 października g. 10.00 – spotkanie w parafii pw. Jana Bosko w Pile. Udział biorą dekanaty: Piła, Jastrowie, Trzcianka Wałcz, Mirosławiec.
21 października g. 10.30 –  spotkanie w parafii pw. św. Maksymiliana w Słupsku. Udział biorą dekanaty: Sławno, Słupsk Wschód, Słupsk Zachód, Ustka
28 października g. 10.30 spotkanie w siedzibie Caritas DKK w Koszalinie. Udział biorą dekanaty: Koszalin, Białogard, Bobolice, Darłowo, Gościno, Kołobrzeg, Mielno, Polanów.
4 listopada g. 10.30 –  spotkanie w parafii pw. Ducha Św. w Szczecinku. Udział biorą dekanaty: Szczecinek, Barwice, Drawsko, Miastko, Połczyn, Świdwin.