Wojna w Syrii trwa już ósmy rok, a jej skutki odbijają się najsilniej na najmłodszych – pozbawionych beztroskiego dzieciństwa. Wiele dzieci nie pamięta nawet kraju sprzed wojny. W czasie bombardowań Aleppo nawet dom nie był bezpiecznym miejscem. Pomimo iż wojna trwa nadal, sytuacja w Aleppo nadal jest bardzo trudna. Linia frontu przesunęła się poza miasto, co dało lokalnym instytucjom możliwość rozpoczęcia odbudowy straconych domów, szkół, placówek. Aleppo nadal leży w gruzach. Dzięki hojności Polaków, Caritas Polska zakończyła realizację jednego z pierwszych projektów polegających na odbudowie potencjału tego kraju.

Boisko na dachu?

Projekt rozpoczął się w marcu 2018 roku i dotyczy zagospodarowania dachu archidiecezji syryjsko – prawosławnej w dzielnicy Suleymania w Aleppo. Dach został uszkodzony podczas ostrzału – spadły nań moździerze, co doprowadziło do jego zniszczenia. Jedna z największych dziur była wielkości trzech metrów kwadratowych. Proboszcz kościoła syryjsko -prawosławnego Butrus Qassis razem z parafianami przygotował wniosek, który dotarł do Caritas Polska. „Chcemy stworzyć dzieciom miejsce bezpiecznej zabawy na dachu naszego kościoła” – przeczytaliśmy.

Projekt zakładał stworzenie zadaszonego i otoczonego siatką boiska oraz osobnego pomieszczenia do gier, zabaw i spotkań. Otwarcie zaplanowano na październik.

Po zakończeniu prac…

Podczas otwarcia parafianie, harcerze i dzieci z okolicy mieli okazję zebrać się razem i zainaugurować działalność boiska. Oszacowano, że w okolicy mieszka około 400 dzieci w wieku 5-19 lat, będących bezpośrednimi beneficjentami projektu.

Asaad Mardelli jest liderem miejscowej grupy harcerskiej. W rozmowie z nami powiedział:

Ten projekt jest jak spełnienie marzenia dla dzieci z tej dzielnicy. Podczas toczących się walk nie miały możliwości bawić się na zewnątrz, a gdy zrobiło się nieco bezpieczniej, boisk i placów zabaw już dawno nie było. Ich smutek pogłębia fakt, że wielu z ich koleżanek i kolegów wyjechało z Syrii. Chcemy zwrócić im nadzieję na szczęśliwe dzieciństwo i start w dorosłość.

Pomysł zaadaptowania dachu na boisko jest kreatywny, a dzięki Caritas Polska stał się rzeczywistością. Dzieci będą mogły z niego korzystać nieodpłatnie. Serdecznie dziękujemy Caritas Polska i Polakom za pomoc.”

Projekt jest jedną z kilkunastu inicjatyw realizowanych przez Caritas Polska w Aleppo. Żadna z nich nie byłaby możliwa bez Twojej pomocy. Wesprzyj działalność Caritas w Syrii wysyłając SMS lub przekazując darowiznę.

Sylwia Hazboun

Artykuł po raz pierwszy ukazał się na blogu o Bliskim Wschodzie.

Zobacz inne artykuły: Dziś potrafię cieszyć się macierzyństwem mimo wszystko oraz Obóz integracyjny dla osób niepełnosprawnych w Aleppo