Seniorzy w centrum uwagi Caritas

Włączenie lokalnych organizacji, wolontariuszy i sąsiadów w identyfikację problemów seniorów, wspieranie opiekunów rodzinnych i nieformalnych – to niektóre z działań rekomendowanych w raporcie „Seniorzy – niewidzialni – obecni?” przygotowanym na zlecenie Caritas Polska. Tematy poruszone w dokumencie były omawiane podczas panelu senioralnego w trakcie XXX Forum Ekonomicznego w Karpaczu.

Caritas na Forum Ekonomicznym w Karpaczu

Jedziemy do Karpacza, aby przekonywać, że wartości wynikające z katolickiej nauki społecznej Kościoła mogą mieć zastosowanie w praktyce biznesowej – zapowiada Ireneusz Krause, zastępca dyrektora Caritas Polska. Podczas XXX Forum Ekonomicznego, które odbędzie się w dniach 7–9 września w Karpaczu, organizacja będzie odpowiedzialna za panele tematyczne poświęcone pomocy humanitarnej i zagadnieniom senioralnym.

Pomoc dla Afgańczyków. Na co będą przeznaczone pieniądze ze zbiórki pod kościołami

Przed talibami uciekają nauczyciele angielskiego, współpracownicy międzynarodowej koalicji wycofującej się z Afganistanu i tysiące innych, przerażonych Afgańczyków. Potrzebują żywności, odzieży, odpowiednich warunków sanitarnych. W niedzielę, 5 września, przed kościołami w całej Polsce odbędą się kwesty na ich rzecz. O pomoc apeluje episkopat, jej organizacją zajmie się Caritas Polska.