Pomagaj z UratujeCie.pl. Dar serca najlepszym prezentem świątecznym

Nie napiszą listu do mikołaja. Nie poproszą o nowego smartfona, drona albo elektryczną hulajnogę. Ortezy, kolejny miesiąc rehabilitacji, czy kosztowna terapia – to ich marzenia, spełniające się dzięki dobrym ludziom, którzy pomagają za pośrednictwem serwisu crowdfundingowego prowadzonego przez Caritas Polska. Każdy może się przyłączyć i przed Bożym Narodzeniem wlać odrobinę nadziei w ich serca.

Szkolenie dla kierowników WTZ

Caritas diecezjalne prowadzą w całej Polsce ponad 60 warsztatów terapii zajęciowej. Ich kadra wzięła udział w zorganizowanym w dniach 1–2 grudnia przez Caritas Polska szkoleniu, które dotyczyło organizacyjnych i finansowych aspektów działalności tego typu placówek.

Niepokonani imponują i inspirują

Sławek Zgubiński, kolarz, który na skutek wypadku w dzieciństwie stracił obie ręce oraz Janek Skiba, saksofonista z zespołem Downa - to bohaterowie filmu „Niepokonani” wyprodukowanego przez Caritas Diecezji Pelplińskiej. Ich historie przekonują, że dzięki pasji i pogodzie ducha życie może być wspaniałą przygodą, której smak wynagradza największe trudności i ciężką pracę nad własnym rozwojem.