Zmień sposób myślenia, nie marnuj jedzenia

29 września obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Strat i Marnowania Żywności ustanowiony przez ONZ w 2019 r. Marnowanie żywności to rosnący globalny problem, któremu stara się przeciwdziałać Caritas w Polsce, prowadząc z partnerami kampanię uświadamiającą oraz zachęcając sklepy spożywcze, hurtownie i magazyny do włączania się w program Spiżarnia Caritas.

Kompleksowa pomoc dla uchodźców w centrach utworzonych przez Caritas

Obchodzony 25 września Światowy Dzień Migranta i Uchodźcy ma w tym roku szczególną wymowę w naszym kraju. Przypomina o losie milionów ukraińskich uchodźców, którzy musieli opuścić swoje domy w wyniku rosyjskiej inwazji na Ukrainę. Wielu z nich znalazło schronienie w Centrach Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas. W różnych rejonach Polski działa już ponad 30 takich placówek.

Każdy jest ważny, czyli jak powstawała mozaika w Lininie

Bywa tak, że otaczająca człowieka rzeczywistość nie jest zła, ale też nie najlepsza, za to na pewno bezpieczna, dlatego z czasem zaczyna brakować mu sił i motywacji, by ją zmienić. Taka właśnie rzeczywistość jest udziałem osób mieszkających w ośrodku dla cudzoziemców w Lininie. By pomóc ją zmienić, wolontariusze Caritas, w ramach programu Czas na Młodzież, przeprowadzili projekt Mozaika.