Dobro wraca. Historie wolontariuszy Caritas

W Szkolnych Kołach Caritas i Parafialnych Zespołach Caritas działają ich tysiące. Pomagają seniorom, dzieciom, opiekują się chorymi. To oni sprawiają, że pomoc niesiona przez Caritas ma tak ogromną skalę. Wolontariusze – w ich święto, przypadający 5 grudnia Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, składamy im najserdeczniejsze podziękowania i przybliżamy sylwetki kilkorga z nich.

Wigilijna świeca oznacza pomoc dla dzieci

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom to akcja, dzięki której Polacy mogą w prosty sposób pomóc potrzebującym wsparcia dzieciom. W ramach jej 26. edycji Caritas przygotowała ok. 2 mln świec, które zapłoną na wigilijnych stołach. Środki zebrane dzięki dystrybucji świec będą przeznaczone na pomoc dla dzieci w Polsce i za granicą. W Warszawie odbyła się inauguracja tegorocznej edycji akcji.

Wspólna kampania Caritas i TVP

Od 1 grudnia, przez  kolejne niedziele adwentu, Caritas Polska wraz z Telewizją Polską będą zachęcać do świątecznej pomocy.  W tym roku główny akcent kampanii „Polska pomaga” będzie położony na interwencje pomocowe na rzecz konkretnych, najbardziej potrzebujących osób, prezentację dzieł miłosierdzia w Polsce, oraz integrację społeczną i zachętę do bardziej solidarnego przeżywania Świąt Bożego Narodzenia.